Цацаров: Използват Лясковец за политически цели

OFFNews 20 март 2014 в 12:59 2194 8

След стрелбата в Лясковец бързо забравихме реалния проблем и отидохме на терена на политическото говорене.

Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет.

Той се разграничи от "двата хора", които според него са се оформили след инцидента. По думите му единият използва неоспоримите недостатъци в МВР за елементарни политически цели, а другият е съставен от експерти, всеки от които има принос за сегашното състояние на сектор "Сигурност", но въпреки това си позволява публично критикуване.

Главният прокурор се ангажира по случая да се осъществи качествено разследване.

Сотир Цацаров обясни, че разследването за случая в Лясковец минава през изясняването на цялостната организация на операцията и обърна специално внимание на проблема с техническия ресурс, с който разполагат спецполицаите от звеното на борба с тероризма (СОБТ).

С възмущение главният прокурор коментира реакциите след трагичната полицейска операция: „Някак си много бързо забравихме, че на първо място случилото се е една трагедия, най-малкото за семейството на загиналия. После е трагедия в един общ мащаб за едно министерство, защото тук не сме на война. Много бързо се забрави проблемът по отношение на техническото обезпечаване, нищо, че на екрана гледаме каски и тактически щитове. Вместо това отидохме на вариантите, в които всички дават коментари. Не желая да се присъединя нито към хора на едните, нито към хора на другите".

Според Цацаров първата категория коментари идват от хората, които имат политически интереси и за целта прибягват до различни спекулации: „Спекула от типа на кой от тези, които е снимал, кого охранявал или нещо такова".

Другият тип коментари, по думите на главния прокурор, са отправени от експерти, всеки от които има принос за сегашното състояние на сектор „Сигурност": „Нищо против телевизионни и всякакви други изяви на тези хора, но гастролите по телевизионни студия, с обясняване за неподготвеност, за трагедия и за тотална парализа в системата на МВР, някак си не им прави чест".

Главният прокурор съобщи още, че два пъти банкерът Цветан Василев е сезирал прокуратурата във връзка със сигнала на "Протестна мрежа". Първият сигнал представлява молба, с която Василев е поискал да му бъде изпратен препис от сигнала срещу него. Във връзка с това Сотир Цацаров заяви, че подобно нещо не може да бъде искано от прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови