Quantcast

Цацаров: Използват Лясковец за политически цели

OFFNews Последна промяна на 20 март 2014 в 12:59 1679 8

След стрелбата в Лясковец бързо забравихме реалния проблем и отидохме на терена на политическото говорене.

Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет.

Той се разграничи от "двата хора", които според него са се оформили след инцидента. По думите му единият използва неоспоримите недостатъци в МВР за елементарни политически цели, а другият е съставен от експерти, всеки от които има принос за сегашното състояние на сектор "Сигурност", но въпреки това си позволява публично критикуване.

Главният прокурор се ангажира по случая да се осъществи качествено разследване.

Сотир Цацаров обясни, че разследването за случая в Лясковец минава през изясняването на цялостната организация на операцията и обърна специално внимание на проблема с техническия ресурс, с който разполагат спецполицаите от звеното на борба с тероризма (СОБТ).

С възмущение главният прокурор коментира реакциите след трагичната полицейска операция: „Някак си много бързо забравихме, че на първо място случилото се е една трагедия, най-малкото за семейството на загиналия. После е трагедия в един общ мащаб за едно министерство, защото тук не сме на война. Много бързо се забрави проблемът по отношение на техническото обезпечаване, нищо, че на екрана гледаме каски и тактически щитове. Вместо това отидохме на вариантите, в които всички дават коментари. Не желая да се присъединя нито към хора на едните, нито към хора на другите".

Според Цацаров първата категория коментари идват от хората, които имат политически интереси и за целта прибягват до различни спекулации: „Спекула от типа на кой от тези, които е снимал, кого охранявал или нещо такова".

Другият тип коментари, по думите на главния прокурор, са отправени от експерти, всеки от които има принос за сегашното състояние на сектор „Сигурност": „Нищо против телевизионни и всякакви други изяви на тези хора, но гастролите по телевизионни студия, с обясняване за неподготвеност, за трагедия и за тотална парализа в системата на МВР, някак си не им прави чест".

Главният прокурор съобщи още, че два пъти банкерът Цветан Василев е сезирал прокуратурата във връзка със сигнала на "Протестна мрежа". Първият сигнал представлява молба, с която Василев е поискал да му бъде изпратен препис от сигнала срещу него. Във връзка с това Сотир Цацаров заяви, че подобно нещо не може да бъде искано от прокуратурата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.03 2014 в 12:48

Ха-Ха,използват главният прокурор за политически цели(по-точно манипулации)!Нещо като главен келнер в съдебната система.Има и меню с цени.

20.03 2014 в 14:32

Прав е Цацаров! Много бързо се забрави, че случаят в Лясковец се превърна в трагедия и то заради грешка ...

20.03 2014 в 14:09

Политиците винаги са гледали как да извлекат и минимална политическа изгода от наскоро случила се трагедия. С това само показва че не ги е грижа за съдбата на обикновените хора, а гледат само себе си и личната си полза. Сякаш преди Борисов и Цветанов не я прилагаха тази практика, ама никоя медия тогава не смееше да ги разкритикува.

20.03 2014 в 14:00

Има огромна разлика между "убийството на дете от невменяемата му майка, съпруга на бакшиш" и акция със изстреляни над 300 патрона, завършила с поне 4 ранени и 1 убит, без грам мисъл за хората в квартала, но с ясна идея да се покани TV екип на "успешно" мероприятие.
Така че за какво ли е прав Цацаров, че не ми идва наум?

20.03 2014 в 13:45

Това си е и топ новината на седмицата. Лошото е, че има много спекулации, че не са били ранени само 3мта полицаи, които се лекуваха в Пирогов, но е имало и още ранени и като цяло операцията е била доста неуспешна...

20.03 2014 в 13:38

Прав е Цацаров. Никога не е имало прецедент да се използва битовата престъпност като повод за политически хватки.
Например - никога убийството на дете от невменяемата му майка, съпруга на бакшиш не е довеждало до окестрирани протести и оставка... О, чакай....

20.03 2014 в 13:26

Днес трябва да си доста самозабравил се милиционер, за да не забележиш че сме 21 век и държавата е член на ЕС и НАТО.Това което ще последва е,че България за пореден път ще бъде осъдена в Страсбург,като нарушител правата на човека,тъй като не може да бъде обявен човек за психично болен без да е освидетелстван и регистриран като такъв.Ще бъдат осъдени и милиционерите които са го нападнали в дома му по време на денонощието когато това е забранено и по време на самоотбрана в дома му са го простреляли и са заплашили живота на майка му и съседите.Още по-зле ще бъде ако се докаже,че действията на милицията са възбудени от желанието на Петров да реституира част от двора който му е отнет по време на комунизма за двор на училището.

20.03 2014 в 13:14

Иска ми се да чуя мнението на гл. прокурор по отношение обезпечаване безопасността на мирното население живущо на мястото на провеждане на операцията. Какви мерки са взети, какви мероприятия са били планирани и колко от тях са изпълнени, за да не се стреля на поразия в центъра на макар и неголемия Лясковец. Въобще не ме интересува имиджа на полицията. Имидж се прави с успешни действия. Такива в този трагичен случай трудно могат да бъдат намерени. Можеха да пратят снайперисти, да го неутрализират Петков и без да се опитва някой да разбива врата, без да го снимат предварително, без да чупят прозорци, без да се стреля като на пиянска сбирка на полицаи или военни.