Цацаров: Атентаторът от Сарафово не е алжирец

OFFNews 10 април 2014 в 15:06 2138 1

Останките от взривения автобус на летище Сарафово. Снимка: МВР, архив

Главният прокурор Сотир Цацаров опроверга информацията, че извършителят на атентата на летището в Сарафово, при който загинаха петима израелски туристи и български гражданин, е алжирец.

Според тиражирана в началото на седмицата неофициална информация българското разследване било установило, че терористът е алжирец, живял е в Мароко, но е обучаван в терористични лагери в Южен Ливан, са установили разследващите.

"Не можем на този етап да кажем каквото и да било, не защото не го знаем, просто защото работим и всяка дума би могла да бъде или грешно изтълкувана, или използвана за съвсем други цели. Не е въпросът да се правим, аз го казах и предишния път, на загадъчни. Прокуратурата знае, но не казва. Интересите на разследването на този етап не могат да наложат както разкриване на повече факти, така и потвърждаване или отричане. Това, което излезе по отношение на самоличността, не е много близо до истината. Не ме карайте да ви кажа какъв. Беше написано, че е алжирец. И казах ви, че това, което беше написано, не е близо до действителността", коментира Цацаров, цитиран от БНР.

В началото на седмицата вътрешният министър Цветлин Йовчев потвърди, че самоличността на атентатора е ясна, но не съобщи произхода му.  

„Вече има събрани доказателства, но мисля, че в момента се събират още такива. В ход е досъдебно производство. Единственият, който може да разреши предоставянето на информация, това е наблюдаващият прокурор. Не искайте от мен в момента да влизаме в такъв разговор. Надявам се, скоро да стане ясно всичко. Надявам се скоро делото да влезе в такава фаза, че да има повдигнати обвинения”, каза Йовчев, като обясни, че още през миналата година, е заявил своята категорична позиция, че следата води до там, какво още може да се докаже в един съдебен процес, което е вече отделен въпрос", коментира пред журналисти Йовчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови