Таван ограничава до 5% броя на преподавателите над 65 г. в университетите и администрацията

Въвеждат се минимални прагове на заплатите и минимална преподавателска норма

OFFNews 25 ноември 2020 в 16:01 4486 0

Споразумение за 66 милиона за висшето образование срещу реформи в университетите сключи министърът на образованието с университетите и синдикатите. То бе представено днес на пресконференция в МОН.

Университетите ще трябва да намалят бакалавърските и магистърските програми, при които разходите надвишават приходите, чрез обединяване. Изключение от това се прави за защитените специалности.

Те ще трябва да оптимизират вътрешната си структура, като намалят числеността административния персонал и академичния състав над 65 г. Въвежда се и таван от 5% на броя преподаватели над 65 г. Въвежда се и таван за числеността на администрацията - до 5% от броя на студентите. Прекратяват се трудовите договори на преподавателите над 68 г., уточнява Mediapool.bg

От 1 януари 2021 г. се въвеждат минимални заплати за: асистент - 1300 лева; главен асистент - 1400 лв.; доцент - 1500 лева; професор - 1600 лева, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев по време на пресконференцията.

Парите за стаж се ограничават до 1.3% за година.

Висшите училища ще трябва да преструктурират системата си за възнаграждения така, че в по-голяма степен да бъде увеличена минималната заплата и делът на допълнителните възнаграждения да бъде по-малък. Университетите поемат ангажимента да не увеличават допълнителните възнаграждения за "доктор" и "доктор на науките", докато не се увеличат основните заплати.

"Научните степени са много важни, академичният състав трябва да се стимулира да придобива научни степени, но в момента най-важното е да обезпечим систеата с преподаватели и да накараме най-добрите студенти да стават преподаватели. Заплатите извън университетите са по-високи в редица бизнеси и ние не можем да ги задържим. Тогава те трябва да бъдат подкрепени", каза министър Красимир Вълчев и подчерта, че не обвинява висшите училища в безотговорност към младите преподаватели, "просто такава беше политиката. Сега сме изправени пред други предизвикателства".

Въвежда се и минимална норма преподавателска работа от 300 часа.

"Изненадах се, че може да има преподавател без норма преподавателска работа, да получава пълна заплата с частична норма - нещо, което в училищното образование го няма. Затова тук записваме минимална норма от 300 часа. Няма да се получава заплата, ако няма норма. Това е основание за освобождаване на преподавател или пък той трябва да прави наука. Записваме, че заплатата се получава пропорционално на изпълнението на нормата", каза Вълчев.

Университетите ще трябва да увеличат и възлаганите на студентите задачи за всяка седмица и на семестър, да увеличат и контрола. Те трябва да имат поне 60 часа извънаудиторна заетост, обвързана със заплатата на преподавателя.

Изключение за БАН

БАН ще получи увеличение на бюджета в размер на 13 млн. лв., без към академията да бъдат предявавани горните изисквания.

"БАН запазва своята свещена академична автономия. В БАН всички знаем, че можеш и да не работиш. В последните години най-силно е увеличено финансирането на БАН. Нека да видим какво ще направят с увеличението следващата година – дали ще увеличат пожизнените възнаграждения на академиците или минималните възнаграждения на младите учени", коментира министър Вълчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки