"Св.синод препоръчва Сакскобургготски да се споменава като цар, а не задължава"

ОFFNews Последна промяна на 06 май 2015 в 21:37 4620 9

Митрополит Наум.

Снимка Фейсбук

Митрополит Наум.

Русенският митрополит Наум публикува "наложително уточнение" във Фейсбук страница си, в което обяснява, че решението на Светия синод за споменаване по време на богослужение на Симеон Сакскобургготски като „благоверен цар на българите", не било задължително, а пожелателно.

Публикуваме написаното от митрополит Наум без редакторска намеса:

Наложително уточнение

Във връзка с някои запитвания към Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум от клирици и миряни, относно споменаването в богослуженията името на Негово Величество цар Симеон ІІ, утвърдено по изричното предложение на Пловдивския митрополит Николай, уточняваме: Св. Синод в заседанието си от 29.04.2015 г. е взел решение, че ДАВА БЛАГОСЛОВЕНИЕ при извършването на обществени и частни богослужения във всички църкви и манастири в диоцеза на Българската православна църква да се споменава името на Негово Величество Симеон ІІ, цар на българите. Така формулирано и прието от Св. Синод, решението има пожелателен характер и би следвало да се практикува по усмотрение.

Въпреки това от официалното съобщение на Светия синод не се разбира пожелателният характер на решението, което предизвика полемика в религиозното и сведско общества.

По-рано днес, че Врачанският митрополит Калиник разпореди Симеон Сакскобургготски да не бъде споменаван като цар на българите по време на богослужения във Врачанска епархия.

"Нямаме писмено нареждане от Светия синод по случая, а без него не можем да променяме реда на богослуженията си, обясни викария на Врачанската митрополия епископ Киприян, цитиран от врачанския сайт tribali.info. Ще изчакаме окончателното приемане на документа по въпроса, което може да стане едва на следващото заседание на синода през юни", обяснява той.

Сайтът "Двери" публикува скрийншот на решението на Светия синод, в което е обозначено, че той дава своето благословение при извършването на обществени и частни богослужения Сакскобургготски да се споменава като "цар на българите", което в последствие е било свалено от сайта на Синода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.05 2015 в 08:07

Засрамете се бе тунеядци от последния поп до светия синод. Не ви ли стигат разколниците, злоупотребите от свещичките до имотите, скандалите с разгула по манастирите и раздаваните висши църковни отличия и титли без солидно подкрепена с аргументирана мотивировка. А, сега подхванахте да чертаете нова разделителна линия за и против монархическите символи в нарушение на Българската конституция.Това ли е най-важния приоритет в момента на БПЦ????? И вие ли "служители на бога" продадохте душите си за няколко сребърника загърбвайки най-важното ви задължение: Единението на народа ни!! Какъв принос има г-н Кобурготски с пристигането си на българска земя и поднесения му на тепсия премиерски пост? Освен, че заграби имоти и съди българската държава заедно със сестра си за още такива. Толкова ли сме богати, та от един банкрутирал представител на западно европейски кралски династии, направихме още преди да изминат прословутите му 800 дни поредния мулти милионер. И сега и вие Синоидални служители се включихте, заедно с настоящите власт имащи, да му търсите добра позиция на държавната хранилка за да може поне да си плаща данъците на придобитите от Българската държава имоти. Да това е същият този, който заяви в едно телевизионно интервю, че "няма никакви материални претенции към България ". Да това е същият, който набързо с предимство получи земи, гори и дворци и дори поиска инкрустираните със скъпоценни камъни медали на баща си и дядо си, дадени им от Българската държава и съхраняани в различни музей.Да това е същият, който продаде ордените на баща си в далечната 2002г. за да заплати дълговете си. Очевидно депешата под формата на ОЦУ (особено ценни указания) е сътворена и за двете институции от едно място. Пита се кой пое ангажимента да осигурим спокойни старини за Г-н Кобурготски, преди това да е сторено за мизерстващите Българи без значение от какъв етнос са.

07.05 2015 в 06:24

Червена КГБейска и ДС измет!!!!

07.05 2015 в 02:30

Какъв цар е този Симеон? Къде му е царството и... Какво направи като беше на власт, освен да кръсти внука си Хасан и т.н. Този е най срамния цар и май доста са били като него ,щом историята ни спира в 15 век. Аз не желая той да ми е цар,аз съм си цар и господар, никой друг!!!!! Fack them all!

07.05 2015 в 02:12

путин ХУЙЛО!

хахахахахахахаха

(за без пари - толкоз)

07.05 2015 в 01:22

Светият синод не чувствали че взе да се ебе много с тези агенти и гейове няма да я докара до никъде ей педали вземете се в ръце унищожихте църквата ако станат дедите ни ще ви избият като кучета гадове мръсни.

06.05 2015 в 23:18

Срам ме е от Българските попове и техните дела!

06.05 2015 в 22:35

БПЦ отново са неадекватни. Протестантите скоро ще им вземат хляба.

06.05 2015 в 22:35

"Св. Ченгеджийски синод"- комунисти та дрънкат!

06.05 2015 в 21:50

С какви ордени се е закичил тоя попски борсук?! Кой му ги е дал?!Пишман "царо"?!
Аман от идиоти!!!