"Св.синод препоръчва Сакскобургготски да се споменава като цар, а не задължава"

ОFFNews 06 май 2015 в 21:37 5254 9

Митрополит Наум.

Снимка Фейсбук

Митрополит Наум.

Русенският митрополит Наум публикува "наложително уточнение" във Фейсбук страница си, в което обяснява, че решението на Светия синод за споменаване по време на богослужение на Симеон Сакскобургготски като „благоверен цар на българите", не било задължително, а пожелателно.

Публикуваме написаното от митрополит Наум без редакторска намеса:

Наложително уточнение

Във връзка с някои запитвания към Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум от клирици и миряни, относно споменаването в богослуженията името на Негово Величество цар Симеон ІІ, утвърдено по изричното предложение на Пловдивския митрополит Николай, уточняваме: Св. Синод в заседанието си от 29.04.2015 г. е взел решение, че ДАВА БЛАГОСЛОВЕНИЕ при извършването на обществени и частни богослужения във всички църкви и манастири в диоцеза на Българската православна църква да се споменава името на Негово Величество Симеон ІІ, цар на българите. Така формулирано и прието от Св. Синод, решението има пожелателен характер и би следвало да се практикува по усмотрение.

Въпреки това от официалното съобщение на Светия синод не се разбира пожелателният характер на решението, което предизвика полемика в религиозното и сведско общества.

По-рано днес, че Врачанският митрополит Калиник разпореди Симеон Сакскобургготски да не бъде споменаван като цар на българите по време на богослужения във Врачанска епархия.

"Нямаме писмено нареждане от Светия синод по случая, а без него не можем да променяме реда на богослуженията си, обясни викария на Врачанската митрополия епископ Киприян, цитиран от врачанския сайт tribali.info. Ще изчакаме окончателното приемане на документа по въпроса, което може да стане едва на следващото заседание на синода през юни", обяснява той.

Сайтът "Двери" публикува скрийншот на решението на Светия синод, в което е обозначено, че той дава своето благословение при извършването на обществени и частни богослужения Сакскобургготски да се споменава като "цар на българите", което в последствие е било свалено от сайта на Синода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews