Калиник: Не споменавайте Симеон като цар в църквите във Врачанско

OFFNews Последна промяна на 06 май 2015 в 15:45 6690 1

Симеон Втори да не бъде споменаван в църквите във Врачанска епархия разпореди митрополит Калиник. Нареждането му е по повод решението на Светия синод във всички служби Симеон Сакскобургготски да се споменава като цар на българите. 

Врачанският митрополит Калиник разпореди на свещениците в епархията да не оскърбяват миряните и независимо от личното си мнение да спазват досегашната форма на богослуженията в храмовете. Нареждането на владиката е по повод решението на синода на БПЦ да се споменава в службите името на Симеон Втори като цар на българите.

"Нямаме писмено нареждане от Светия синод по случая, а без него не можем да променяме реда на богослуженията си, обясни викария на Врачанската митрополия епископ Киприян, цитиран от врачанския сайт tribali.info. Ще изчакаме окончателното приемане на документа по въпроса, което може да стане едва на следващото заседание на синода през юни", обяснява той. 

Владиката Калиник и епископ Киприян не присъстваха на тържествата в Плиска и Варна по случай 1150-годишнината от покръстването на българите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.05 2015 в 18:34

Това ми харесва...разпоредил на свещениците в епархията "да не оскърбяват миряните"...и да не му споменават името на кОбургота в молитвите си.Чудя се не го ли запознават с мнението на форумците? Все пак ,колкото и да сме малко като процент от природонаселението на България има смисъл да го знае и нашето мнение...И защо не вземе да се пръждоса в Испания ,или пък в Монте Карло...тук не го искаме нито за цар ,нито за президент.