СУ поиска Любомир Спасов да остане национален консултант по трансплантология

Александра Маркарян 26 септември 2018 в 18:53 5937 3

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков внесе предложението за включването на Любомир Спасов в списъка с националните консултанти за 2019 г. Академичният съвет го одобри. Последната дума ще има здравният министър.

Под 60% успеваемост на стандартен международен тест е равна на оценка Слаб (2). Под 60% успеваемост на операционната маса е невероятен успех, а хирургът е безспорен авторитет. Нищо, че в първия случай става въпрос за теоретични знания, а във втория - за това колко деца ще живеят и колко ще умрат.

Звучи ви налудничаво? Нищо подобно! Това е оценката, която Академичният съвет (АС) на първия български университет - Софийския - даде тази вечер на проф. д-р Любомир Спасов - директор на бившата Правителствена болница (настояща Университетска болница "Лозенец"). АС на СУ го предложи на министъра на здравеопазването за национален консултант по трансплантология и през 2019 г.

Като такъв проф. Спасов ще може да остане в Комисията за лечение в чужбина и да се произнася за всяко дете, нуждаещо се от трансплантация - дали то да остане в България (и по всяка вероятност да бъде оперирано от ръководен от същия проф. Спасов екип в УБ "Лозенец"), или да замине за чужбина и да го оперират далеч по-опитни в трансплантациите хирурзи.

Струва ви се, че има конфликт на интереси? Отново нищо подобно! Пак според преподаватели в Софийския университет. Миналия септември, когато същото предложение бе сложено на масата за обсъждане от Академичния съвет, Пенка Георгиева от името на пациентските организации "Заедно с теб" помоли преподавателите да не гласуват "за", защото това е конфликт на интереси. Тогава никой не я чу. Тази вечер дори нямаше кой да повдигне въпроса.

Докладът с предложението проф. Спасов да бъде включен в списъка на националните консултанти в областта на трансплантологията внесе ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков.

22-ма преподаватели гласуваха "за". Двама се въздържаха. Един-единствен член на АС (студент) гласува "против".

Последната дума ще има здравният министър - финансистът Кирил Ананиев, който, ако иска, може да прегледа данните за преживяемостта на трансплантираните деца. А те са следните: от 2008 г. до 2017 г. у нас са извършени 22 чернодробни трансплантации на деца на възраст от 0 до 18 години. Само две от тях са във ВМА, останалите са при проф. Спасов - в УБ "Лозенец". В същия период ретрансплантирани са две деца. От всички 22 деца към момента живи са 13. Това прави преживяемост от 59%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11671

3

безпартийна

30.09 2018 в 12:20

Естествено, че има конфликт на интереси. Проф.Спасов и екипът му искат да трансплантират. Няма лошо, стига не те да решават кои деца да се оперират при тях. А идеята в операциите в УБ Лозенец да участват чуждестранни опитни екипи, в сътрудничество с този на проф. Спасов, е може би най-доброто решение. Всеки родител иска най-доброто за детето си.

6018

2

Nurachilp

29.09 2018 в 23:16

Всички в СУ са пълни идиоти!

13510

1

Mayya

26.09 2018 в 20:28

Абе, хора, ние усещаме ли се колко страшно става в БГ
 
X

Да помогнем на украинските деца!