СУ иска увеличение на таксите на студентите

ОFFNews 20 февруари 2015 в 18:24 3007 1

Студентският съвет (СС) на Софийски университет "Св. Климент Охридски" съобщи, че се подготвя увеличение на студентските такси, считано от началото на следващата учебна 2015-2016 г.

Според тях голям процент от деканите и ректорското ръководство са настроение положително към идеята, като се очаква официално тя да бъде приета на предстоящото на 25 февруари заседание на Академичния съвет на СУ.

Решението за размера на държавните такси обаче не се взема от университетите, а от Министерския съвет по предложение на Министерството на образованието.

От СУ искат семестриалните такси за студентите редовно обучение да се вдигнат с 10%, а за задочниците - с до 70-80% повече.

Студентският съвет е започнал т.нар. референдум, в който всеки следващ може да заяви своята позиция. Може да гласувате на този адрес.

На 24 февруари Общото събрание на СС ще вземе решение и позиция как да действа при различните развои на ситуацията.

Според тях бюджетната дупка на най-старото висше учебно заведение у нас е между 8 и 18 милиона лв.

Те изтъкват, че причините за липсата на пари са намалената държавна субсидия, неадекватен модел на финансиран, залагащ на количество, а не на качество, недобро управление на ресурсите, с които университетът разполага и др.

"Преди 2 години имаше подобна ситуация, в която на Академичен съвет прие увеличение на таксите с 8% и то в началото на зимната сесия. Месец по-късно, след сериозен протест, решението бе отменено. Готовност за това имаме и днес. И тогава, и сега, ние смятаме, че проблемите, които произтичат от късогледата държавна политика в сектора на висшето образование, НЕ МОГАТ да се оправят чрез увеличение на таксите.

Нека не се подлъгваме, че с 10% повече качеството на образованието ни ще се повиши или ще се спаси положението! Подобна козметична мярка не е дори близо до подобие на решение и само ще засили противопоставянето между студенти и преподаватели. Необходима е промяна по същество и на по-високо (държавно) ниво за преустановяване на неефективната политика в образованието. А не с цената на по-висока финансова тежест за студентите да кърпим продрания си бюджет, да се залъгваме един друг и да приучваме студентите на търпение", пишат от СС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови