Строеж край Кранево - хем законен, хем може да бъде спрян

OFFNews 30 май 2016 в 13:26 4930 1

Снимка bTV

Регионалният отдел за национален строителен надзор в Добрич е извършил проверка за незаконни строежи край Кранево. Според ДНСК строежът е законен, но пък в нарушение на забраната за строителство след 15 май по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и може да бъде спрян от кмета на община Балчик. 

Проверката е направена, след като bTV съобщи, че се строи нов комплекс в най-северната част на плажа край Кранево, близо до резерват "Балтата".

Според кмета на селото Румен Николов строителството е започнало скоро, а инвеститорът има необходимите разрешителни. 

Разрешителното е за строителство на осем двуетажни вили и е издадено от главния архитект на Балчик. Територията е била решена, допусната за урбанизиране още през 1984 г., а през 2011 г. е влязла в регулацията на селото. 

Проверката на ДНСК също е установила, че инвеститорът има необходимите разрешения за строежа. 

Строеж „Курортни вили - 8 бр. и басейн” се изпълнява в урегулиран поземлен имот в регулацията на село Кранево, отреден за курортни дейности с подробен устройствен план, одобрен с решение на общинския съвет на Балчик през 2011г. Имотът не засяга плажа, не включва дюни, не попада в зона “А” по смисъла на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и не попада в защитена зона “Балтата”, посочват от ДНСК.

С влезлия в сила застроителен план е предвидено средно застрояване с височина до 12 м и коефициент на интензивност 1,5. С одобрения от главния архитект на община Балчик инвестиционен проект е предвидено ниско застрояване с височина 6,30м и коефициент на интензивност 0,45 – много по-ниски показатели от допустимите, допълват оттам.

Главният архитект на Балчик е издал разрешителното за строеж през март. То не е било обжалвано и е влязло в сила. 

Строежът е пета категория по смисъла на ЗУТ и подлежи на контрол от кмета на община Балчик. Тъй като строителството се изпълнява въз основа и в съответствие с действащ подробен устройствен план и в съответствие с влезли в сила строителни книжа, той не се квалифицира като незаконен по смисъла на ЗУТ, категорични са от ДНСК.

При извършен оглед на строителната площадка е установено, че част от вилните сгради са изпълнени до първи етаж (груб строеж) и една е изпълнена до втори етаж (груб строеж). Изпълнява се армировка на една от сградите. Не е установено полагане на бетон, както и наличие на механизация (бетон помпа). 

Строителството се извършва обаче в нарушение на забраната за строителство след 15 май по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и подлежи на спиране от кмета на община Балчик.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови