Стотици поискаха да спре застрояването на дюните на Черноморието

OFFNews 01 март 2021 в 20:22 1534 0

Протестно шествие се проведе тази вечер в София срещу застрояването на Черноморието. Над 100 души преминаха през бул. Витоша, като скандираха: "Искаме природа, не искаме бетон" и "Запазете дюните".

Организатори са коалицията "За да остане природа в България" и инициативата "Зелени закони".

Протестиращите настояват за промяна на предназначението на пясъчните дюни в защитена зона Камчия, които в момента са урбанизирана територия и попадат в частни имоти. 

Новата заповед на министъра на околната среда и водите за обявяване на защитена зона "Камчия" задължително да включва отпадналите конкретни забрани за строителство в конкретни имоти, които са били обект на заменки, искат още те.

Сборният пункт беше паметникът на Алеко Константинов на бул. "Витоша", след което демонстрантите се отправиха към Министерски съвет. Те ще преминат край парламента, а крайната точка е Орлов мост.

Неспазване на законите и допускане на процедури, които вместо да опазват природните ресурси по крайбрежието, прехвърлят най-големия пясъчен комплекс в ръцете на частни фирми. Така протестиращите граждани описват накратко казуса с "Камчийски пясъци", чието решение, според тях, не търпи отлагане.

Демонстрантите поискаха и териториите от "горските заменки" да бъдат върнати на държавата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови