Екопротести тази вечер в София, Пловдив и Русе

Недоволните настояват да спре унищожаването на природата по Черноморието и забрана на застрояването в района на Камчийски пясъци

OFFNews Последна промяна на 01 март 2021 в 15:07 2332 0

Коалиция "За да остане природа в България" и инициативата "Зелени закони" организират днес протест против унищожаването на природата по Черноморието заради неспазени обещания и куп нарушения. 

В София протестът ще се състои от 18:30 ч., сборният пункт е паметникът на Алеко Константинов на бул. "Витоша", след което шествието ще премине през Министерски съвет, парламента и ще приключи на Орлов мост, съобщиха организаторите. 

В Пловдив, протестът се организира от Гражданска коалиция "Пловдив" и ще се проведе от 18:30 ч. на площад „ Съединение". 

В Русе, протестът ще се състои от 17:45 ч. на Кея под вития мост. Организира се от "Русенци за българската природа", гражданите са приканени да носят детски играчки багери, фадроми, лопатки за пясък, чадъри и плажни принадлежности. 

Недоволните настояват за забрана на застрояването в района на Камчийски пясъци. Новата заповед на министъра на околната среда и водите за обявяване на защитена зона "Камчия" задължително да включва отпадналите конкретни забрани за строителство в конкретни имоти, които са били обект на заменки. Въпреки обещаното от екоминистерството възобновяване на процедурата на 5 февруари, към 18 февруари, нов вариант на заповедта не е качен за обсъждане. 

Правителството да отмени заменките в района на Камчийски пясъци, да възстанови статута на имотите като публична държавна собственост, искат още протестиращите.

И още: 

Министърът на регионалното развитие и благоустройството да промени предназначението на урбанизирани терени в района на Камчийски пясъци на горски и земеделски територии; Същият да актува крайбрежната ивица, дюните и всички други противоконституционно заменени терени като изключителна държавна собственост и да стартира процедура по тяхното отчуждаване на цените, на които са оценени при направените замени; В Кадастъра да се създаде единна и актуална карта, отразяваща всички дюни по българското Черноморие като начин на трайно ползване; Спиране и премахване на строежите на Алепу и в местността Поляните край Синеморец;

Настояваме да бъде изпълнено обещанието на ПП ГЕРБ, което беше дадено в началото на месец юли 2020 г., за вкарване на текстове в ЗУЧК, с които ще бъде наложена пълна забрана на строителството в най-близката зона, прилежаща на черноморския бряг. Настояваме законовата забрана да важи за 1 км ивица по морския бряг, като веднага след обявяването ѝ започнат експертни консултации за създаване на гаранции за опазване на местата с природозащитно значение, попадащи в национални защитени територии, европейски защитени зони и плажове за природосъобразен туризъм. Въпреки статута си на хартия, всяко от тях е под заплаха от урбанизация заради различни "вратички" в законите, както през последните години виждаме на Алепу, Иракли и Синеморец, заявяват организаторите на протестите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови