Столичното парно се променя: Ще си продава тока, който произвежда, без посредник

"Гранд енерджи дистрибюшън" губи договорите без конкурс с "Топлофикация София"

OFFNews Последна промяна на 04 декември 2019 в 08:04 3560 2

"Топлофикация-София" ще продава сама тока си на енергийната борса догодина. Сега посредник за това е фирмата "Гранд енерджи дистрибюшън", свързвана с бизнесмена Христо Ковачки. 

На заседанието на СОС преди два дни лидерът на групата на "Демократична България" Методи Лалов обяви, че настояват за незабавни оставки на всички членове на Надзорния и Управителния съвет на дружеството. "Няма как да отминем скандалния договор за посредничество при търговията с електроенергия, сключен с "Гранд енерджи дистрибюшън" ЕООД без конкурс. Настояваме незабавно да се приемат мерки за изграждане на капацитет за директно участие на Топлофикация на енергийната борса без посредници. Енергийните експерти на Демократична България са готови да участват със своите знания и опит в този процес, който ще бъде ключов за подобряване на финансовото състояние на дружеството, обяви още от името на ДБ Лалов. 

Топлофикация София, която има още един договор с "Гранд енерджи дистрибюшън" - за координатор на балансираща група, е утвърдила и правила, според които ще се изпратят покани до всички фирми, вписани в регистъра на фирмите-координатори на Комисията за енергийно и водно регулиране. 

Шефът на Топлофикация София инж. Кремен Георгиев подаде оставка на 18 ноември, а Надзорният съвет на дружеството постави на му Александър Александров. Председателят на СОС Елен Герджиков обясни ден по-късно, че Георгиев се е оттеглил, заради криза на доверието между него и кмета Йорданка Фандъкова. 

Така ще бъде осигурена възможност за напълно прозрачен и максимално изгоден за дружеството избор, твърдят от "Топлофикация - София".

Съобщението на "Топлофикация София"

Съгласно приетата през юли 2019 г. от Столичния общински съвет стратегия за финансова стабилизация и технологично обновление на „Топлофикация София“ ЕАД, топлофикационното дружество извърши необходимата подготовка за самостоятелно участие на българския електроенергиен пазар.

Управителният съвет на дружеството утвърди изискванията за провеждане на процедура за избор на координатор на стандартна балансираща група и Вътрешни правила за участие на Българската независима енергийна борса. Двата документа ще бъдат достъпни на сайта на столичната Топлофикация – www.toplo.bg, в рубриката „Законодателна рамка“. 

Съгласно изискванията на чл. 91 от Закона за енергетиката и чл. 56, ал. 19 от Правилата за търговия с електрическа енергия /ПТЕЕ/, „Топлофикация София“ ЕАД, в качеството си на производител на електрическа енергия от високоефективно комбинирано производство следва да избере фирма - координатор на стандартна балансираща група. Фирмите-координатори на балансиращи групи са посочени в публичния регистър на Комисията за енергийно и водно регулиране и те ще бъдат поканени да представят оферти, като по този начин ще бъде осигурена възможност за напълно прозрачен и максимално изгоден за дружеството избор.

Управителният съвет на „Топлофикация София“ ЕАД взе решение и за самостоятелно участие на компанията на „Българската независима енергийна борса /БНЕБ/през 2020 г. С оглед максимално ефективната позиция на дружеството по отношение реализирането на произвежданата собствена електрическа енергия, са заложени следните условия: избор на пазарен сегмент за продажба през БНЕБ на електрическа енергия; анализ на финансовия риск, произхождащ от продажба на произведената електрическа енергия и риска от липса на купувач и невъзможност за реализация на количествата, и най-важното - възможност за авансово плащане по двустранни договори за продажбата на енергия

Утвърдената Процедура за избор на координатор на стандартна балансираща група и Вътрешни правила за избор на купувач на произведената от дружеството нетна активна електрическа енергия осигуряват пълната прозрачност при реализирането на една важна дейност, от която зависят производствената и финансова стабилност на „Топлофикация София“.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22092

2

Стефан

04.12 2019 в 12:05

А кога ще спре да ми взема измислени 100 кинта на месец, и лихви, при положение че аз потребявам кръгла нула?

8076

1

elbarbudo

04.12 2019 в 09:12

А кога ще започне да си продава топлото, което произвежда, без посредник?