Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Столична община получи Антична Сердика за 10 години

OFFNews 07 февруари 2018 в 11:33 4030 0

Министерският съвет предостави на Столична община стопанисването в следващите 10 години на античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“. 

Решението създава условия за реставрация, експониране, управление и поддържане на обекта и развитие на културния туризъм. Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на научни, културни, образователни и туристически дейности, ще се извършват в съответствие със Закона за културното наследство от археологически или специализиран исторически музей в София, съобщиха от Дондуков 1. 

Комплексът бе открит през април 2016 година. През 2015 пък реставрацията на „Сердика” бе временно прекратена с разпореждането е на министъра на културата тогава Вежди Рашидов. Причината бе бурна дискусия в социалните мрежи за възраждането на останките с червени тухли, бетон и т. н. Зам.-кметът на София Тодор Чобанов заяви тогава, че Столична община също има забележки по реставрацията и изпълнението на проекта. "Желаният резултат е твърде далеч от това, което може да се види сега. Визията на новите материали трябва да бъде променена, а за целта може да се използват подходящи химикали и други способи", отбеляза Чобанов, който е археолог по образование. Сега Столична община получава комплекс "Сердика" официално. 

Ще проучват за археологически находки и край Девня

Правителството учреди в полза на „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД безвъзмездно право на ползване за срок от една година върху поземлен имот от 100 кв. м в горска територия край Девня. Той се предоставя за извършване на теренни проучвания и консервация на археологически ценности преди изграждането на далекопроводна мрежа. Проучванията се налагат във връзка с появили се данни, че на терена е възможно да има находки. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!