Столичани в повече: Уседналост за детските градини от септември

OFFNews Последна промяна на 30 юни 2020 в 11:54 7222 2

Нови правила за прием в детските градини в София влизат в сила наесен.

Решението да се въведе уседналост и за детските заведения - както е за първи клас, беше гласувано от Столичния общински съвет още през февруари миналата година, но ще започне да действа от септември. Той няма да важи за самостоятелните ясли, а само за детските градини с яслени групи.   

Бонуси за постоянен или настоящ адрес в София и в административния район на детската градина ще се дават само, ако регистрацията е от поне година. За адрес в района на градината от поне 2 години ще се дават 3 точки, за регистрация между 1 и 2 години преди записването - 2 точки. За адрес в София от повече от две години бонусът ще е 2 точки, а за такъв между 1 и 2 години - 1 точка. Така максимумът точки по този критерий ще е 5 точки и ще се дава на родители, които имат адресна регистрация в района на градината от над 2 години. 

Сега се обсъжда промяна, която да увеличи срокът от 2 на 3 години за предимство при приемът на хлапетата. Решението ще стане ясно до края на август. 

На практика новите правила облагодетелстват родените в София родители или тези, които са дошли по отдавна в столицата. Затруднява обаче младите семейства, станали столичани отскоро. 

Не е нормално да живееш до оградата на детската градина и някой от другия край на София да вземе мястото на  детето ти, обясни зам.-кметът по образование Тодор Чобанов по бТВ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1532

2

tarabata

30.06 2020 в 12:49

От години разни новопристигнали селтаци си сменят адресната регистрациа при други селтаци в близост до деЦкото заведение, за да може малкото селтаче да бъде прието, а всъщност живеят на съвсем друго място. От това следва изводът, че уседналостта трябва да е поне 3-5 години МИНИМУМ. И какво значи, че били затруднявани новопристигналите селтаци? Естествено, че ще бъдат затруднявани! Детското заведение е строено с моите местни данъци и с данъците на баща ми и дядо ми, а не с данъците на новопристигналите селтаци, и аз живея през целия си изминал живот на това място! Къде да си водя детето- в Люлин или Перник ли?

8435

1

Jinx

30.06 2020 в 12:34

Вместо да измисляте сложни схеми оправете две неща - повишете качеството в детските градини (адекватно заплащане, квалифициран персонал, нормални хигиенни условия) и постройте още нови градини. Така хората няма да се налага да водят децата си на другия край на града за да са в нормална градина.