Социалните отнеха 11 деца на семейство от Русе, родителите ще оспорват решението в съда

Мартин Георгиев 30 март 2018 в 17:58 12040 2

Снимка pixabay

Социалните отнеха 11 деца от семейство в Русе заради системно неглижиране и лошите условия, в които се отглеждат. Родителите Ивелина Зартова и Красимир Тодоров ще оспорват решението в съда. 

Към момента 8 от децата са настанени в приемни семейства, едно е в Център за настаняване от семеен тип и две са в Кризисен център.

Тъй като децата са братчета и сестричета, от Агенцията за социално подпомагане коментираха пред OFFNews, че са търсили възможност приемните семейства да са в близост, за да може децата да посещават една и съща детска градина и училище, където да са заедно през деня.

От Агенцията съобщават още, че са регламентирани контакти между децата и техните родители с цел съхраняване на емоционалната връзка. С децата се работи в посока реинтеграция в рожденото семейство. За някои от тях се предоставят съпътстващи социални услуги за оказване на психологическа помощ и подкрепа. Работата с родителите също продължава, като на мултидисциплинарна среща е обсъдена възможността за провеждане на фамилна терапия с родителите.

"Толкова години сме ги гледали и без помощта на социалните. Работя като шофьор в русенска фирма, а жена ми взима детски. Справяме се. Искаме да се грижим за децата си. Ние искахме голямо семейство, а и съпругата ми не желаеше да прави аборти", заяви бащата на децата Красимир Тодоров пред Нова тв.

Семейството се наблюдава от 2013 г. Тогава лекар подава сигнал, че две от децата - близнаци, били с анемия. Година по-късно готварска печка пада върху 3-годишния син на Красимир и Ивелина. Момченцето умира на място, а заключението на социалните служби е, че става дума за инцидент. 

През 2017 г. семейството преживява нова трагедия - умира 40-дневната им дъщеря Любомира. В съобщението за смърт една от причините е недохранване. Пет месеца по-късно Окръжната прокуратура в Русе образува досъдебно производство и възлага на следствието да разследва смъртта и на двете деца. Съмненията са както за небрежност от страна на родителите, така и за грешка на личния лекар на малката Любомира.

На 28 януари в къщата, в която е живяло семейството, избухва пожар и то остава без дом за известно време. Към момента родителите на децата са наели апартамент в Русе.

OFFNews се свърза с адвоката на семейството Петър Николов, който ще ги представлява в съда по делата срещу отнемането на родителските им права.

Той уточни, че към момента децата са настанени с временна заповед по административен ред. След това Дирекция "Социално подпомагане" трябва да инициира съответните искове пред Райония съд в Русе за настаняване на децата. Николов уточни, че предстоят дела за всяко едно дете, като най-вероятно те няма да се гледат само в Русе.

Адвокат Николов коментира още образуваното досъдебно производство от прокуратурата, която разследва смъртта на двете деца на семейството: 

"Това досъдебно производство няма връзка с нещата, които стават. Конкретната причина е пожарът в дома им. Има кратък период от време, в който социалните, уж обещавайки, че ще помогнат за жилище на семейството, всъщност не предприемат нищо в тази посока. Семейството успява да си наеме апартамент. Въпреки че има нает такъв с необходимия брой легла в Русе, тези заповеди (бел. ред. за временно настаняване) са факт"

Според него дори не е ясно каква е точно опасността за децата, защото е написано много общо, че децата са в риск, но не е посочено какъв е рискът. 

"В Закона за закрила на детето са изброени точно причините, поради които съдът може да ви настани в приемно семейство. Няма нито една точка, в която семейството да попада в настоящия момент", коментира още Петър Николов. 

Той каза още, че по-големите деца ще бъдат изслушвани в съдебна зала, тъй като основното, което е заложено в европейските конвенции, е желанието на родителите и на децата да живеят заедно. 

Адвокат Николов коментира, че е възможно някои от децата да бъдат върнати на семейството, а други не, защото различни съдии ще се произнасят в различните случаи:

"Всеки съдия има свое собствено убеждение и всеки процес е за отделно дете. Още повече, че те трябва да посочат за всяко дете какъв е рискът, защото не може причината да бъде обща за 11 деца". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13214

1

XR4

30.03 2018 в 18:06

Единствения начин да се оправи засраната демография, е всячески да се подпомагат подобни семейства.А "държавата" какво прави-разбива ги! Ебати говедата(без извинение)...