Софийският зоопарк представи двете новодошли слоници - Фрося и Луиза

OFFNews 06 октомври 2023 в 16:36 1351 1

Фрося и Луиза

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Фрося и Луиза

Днес Софийският зоопарк представи двете си нови слончета - Фрося и Луиза. На 20 септември двете слоници изминаха 1500 км от зоопарка в Аугсбург, Германия.

Кметът на София Йорданка Фандъкова посети зоопарка, за да провери как се чувства Фрося и Луиза. Пред журналисти тя заяви, че слонът е символ на Софийския зоопарк. "Прекрасни момичета, вълнуваме се колкото децата!", каза кметът. 

Фрося и Луиза са индийски слоници. Те са настанени в обновените заграждания на зала "Гиганти". Гледачите им пристигнаха в София специално, за да помогнат на слончетата за адаптацията в новия им дом. След като им бе дадено време да свикнат, днес Фрося и Луиза бяха представени на посетителите на зоопарка.

През декември 2021 г. почина индийската слоница Артайда, която беше най-възрастното животно в Софийския зоопарк. Тя бе на преклонната за слоновете възраст от 58 години.

Софийският зоопарк успешно модернизира къта си за слонове и сега има планове да създаде ново пространство за жираф. "Оттук нататък това не е просто мечта, това е планът - в Софийския зоопарк да има жираф", заяви Фандъкова, предаде БГНЕС. 

Фрося и Луиза са неразделни приятелки и имат интересни истории. Фрося е родена в Демократична Република Виетнам през 1980 г., а Луиза е родена през 1974 г. в дивата природа на Индия. Фрося е живяла в Московския зоопарк до 1988 г., а Луиза - в Зоологическата градина в Берлин (Tierpark Berlin) от 1977 г. Там попада и Фрося през 1988 г. Двете се запознават и оттогава са неразделни. През 2020 г. заедно са преместени в зоопарка в Аугсбург поради започване на реконструкция на къщата за слонове в Tierpark Berlin.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12000

1

Веси

06.10 2023 в 18:07

Едната слоница е родена през 1974г, другата през 1980г. Също според статията 58г са преклонна възраст за един слон.
Така че новите слоници не са точно слончета, а над средна възраст.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки