Два нови слона пристигнаха в Софийския зоопарк (обновена)

OFFNews 21 септември 2023 в 13:26 4461 0

Слониците Луиза и Фрося

Снимка Катерина Зарева-Симеонова

Слониците Луиза и Фрося

Две нови слончета стават част от Софийския зоопарк, съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Индийските слоници Луиза и Фрося идват от зоопарка в Аугсбург, Германия. Те са пристигнали снощи след двудневно пътуване. Изминали са над 1 500 км в специален тир за превозване на слонове на холандска фирма за транспорт на диви животни. Настанени са в обновените заграждания на зала „Гиганти“ и след като свикнат с новия си дом, ще бъдат представени на посетителите. За адаптацията със слоновете са пристигнали и техните гледачи от Аугсбург.

"Нашият зоопарк има дългогодишна традиция в отглеждането на индийски слонове още от създаването си преди 135 години", припомни Фандъкова.

"Благодарности за екипа на зам.-кмета по екология г-жа Билева, директора на зоопарка г-н Бориславов, на аварийната дирекция, която подпомогна транспорта, както и на партньорите ни от зоопарка в Аугсбург и нашия посланик в Германия Н. Пр. Елена Шекерлетова", добави кметицата.

През декември 2021 г. почина индийската слоница Артайда – най-възрастното животно в Софийския зоопарк. Тя бе на преклонната за слоновете възраст от 58 години.

Екипът на зоопарка и кметът Фандъкова посрещат двете слоници.

Фрося и Луиза са неразделни приятелки и имат интересни истории. Фрося е родена в Демократична Република Виетнам през 1980 г., а Луиза е родена през 1974 г. в дивата природа на Индия. Фрося е живяла в Московския зоопарк до 1988 г., а Луиза е живяла в Зоологическата градина в Берлин (Tierpark Berlin) от 1977 г. Там попада и Фрося през 1988 г. Двете се запознават и оттогава са неразделни. През 2020 г. заедно са преместени в зоопарка в Аугсбург поради започване на реконструкция на къщата за слонове в Tierpark Berlin.

И двата слона са изключително умни и се отличават с ярка индивидуалност. Луиза е доминантна, много внимателна, по-мързелива и обича да прекарва повече време във вътрешните пространства. Фрося е по-спокойна, обича да стои на открито и да контактува с гледачите си. И двете много обичат водата, да си играят с автомобилни гуми и да правят кални и прашни бани, съобщава от софийския зоопарк.

В обновените заграждения за слонове в зала “Гиганти“ са осигурени услови за отглеждането им съобразно техните навици – има басейни във външните заграждения, сенници, високо поставени хранилки и подходящо средово обогатяване като специална метална топка за слонове, гуми, дънери и пясък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки