Почина слонът Артайда от Софийския зоопарк

OFFNews 28 декември 2021 в 12:06 2700 0

Снимка zoosofia.eu/

Почина индийската слоница Артайда – най-възрастното животно в Софийския зоопарк. Тя бе на преклонната за слоновете възраст от 58 години.

През последните 10 години за нея са се полагали ежедневни и специализирани грижи под ръководството на световни експерти по отглеждане на слонове в зоопарковете, информират от зоологическата градина. Специално внимание е обръщано на състоянието на краката и на зъбите й. А през декември екип от ветеринарни лекари и биолози са й направили профилактичен преглед с термоскенер, като не са били констатирани отклонения от нормата за възрастни слонове.

Слоницата е част от семейството на зоопарка от 18 години, като преди това е била в германски цирк, след което е настанена в зоопарка в Гелзенкирхен, където не е могла да се социализира с останалите слонове и затова е взето решение да бъде настанена в Софийския зоопарк.

Индийските слонове имат средна продължителност на живота си в природата около 45 години, а на затворено живеят по дълго – до около 60-65 години.

Ръководството на Софийския зоопарк води преговори с Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите за получаването на индийски слонове в близко бъдеще.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови