Собственикът на Евролаб 2011: Незаконно е да слагаме видеокамери на ''Капитан Андреево''

Ще изнеса скандални факти за безпрецедентния тормоз от държавата и близък до нея олигарх с цел да ми отнемат бизнеса, заяви Васил Димитров

Ружа Райчева 27 май 2022 в 18:24 8869 2

Снимка БТА/Минко Чернев

Поставянето на видеокамери на ГКПП е само в правомощията на гранична полиция. Всякакви други действия от наша страна в района на държавна граница биха били незаконни.

Това написа в отворено писмо до медиите Васил Димитров - управител и собственик на "Евролаб 2011" - фирмата, която доскоро осъществяваше санитарния контрол на българо-турската граница "Капитан Андреево", докато Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) не иззе взимането на проби за пестициди от фирмата и ги повери на централната си лаборатория.

В понеделник депутатът от ПП Росен Костурков съобщи, че представител на "Евролаб 2011" е предложил подкуп в размер на 6 млн. лв. на година на директора на БАБХ. Костурков твърди, че парите са предложени с цел фирмата да запази дейността си. В сряда зам.-министърът на земеделието Иван Христанов обяви, че на камерите на ГКПП "Капитан Андреево" за 10 години няма нито един запис. Той твърди, че полицейски екип е установил, че трите камери там са наведени надолу, а кабелите им водят наникъде.

Вчера собственикът на "Евролаб 2011"  беше изслушан на заседание на парламентарната антикорупционна комисия. След удобно подаден въпрос от депутата от ГЕРБ Маноил Манев Димитров обяви, че премиерът Кирил Петков стои зад "неправомерната атака по бизнеса му".

Днес Васил Димитров направи опит да изчисти репутацията си "във връзка с изнесените в доста медийни предавания и публикации лъжливи факти и обстоятелства от държавните органи в лицето на директора на БАБХ г-н Даскалов и зам. министъра на земеделието г-н Христанов в последните дни".

Публикуваме пълния текст на отвореното писмо от Васил Димитров до медиите без редакторска намеса:

• Относно внушението на зам. министъра г-н Христанов, че умишлено и с неясни подбуди от наша страна в помещенията на ГКПП няма поставено видеонаблюдение, искам да изясня, че поставянето на видеокамери на ГКПП е само в правомощията на гранична полиция. Всякакви други действия от наша страна в района на държавна граница биха били незаконни.

• Във връзка с твърденията, за монопол и че само една фирма е работила през тези години, категорично от личен опит заявявам, че винаги на пункта са работили не по-малко от 3-4 фирми в зависимост от сключените им договори с транспортните фирми. Т.е. винаги е имало конкуренция, а не монопол. При желание от ваша страна можете да се свържете с въпросните фирми за потвърждение.

• Във връзка с лъжливото твърдение, че държавната лаборатория се ползва с цел оптимизиране на дейността, отново заявявам, че държавната Софийска лаборатория работи на по-висока цена от нашата (420лв с ДДС цена на „Евролаб 2011” ЕООД; 504лв с ДДС цена на Държавната лаборатория), освен това организацията на дейността е мудна и само за няколко дни създаде огромен хаос и задръствания, поради факта, че резултатите от нашите изследвания излизат до максимум час и половина, а резултатите от Софийската лаборатория отнемат около 15-16 часа. Лабораторната дейност в Европа се извършва 90% от частни акредитирани лаборатории като нашата, а задачата на държавата е да ги контролира чрез референтната си лаборатория, което опровергава още веднъж погрешно насаденото в обществеността твърдение, че държавата в лицето на БАБХ трябва да извършва изцяло тази дейност.

• Към момента, лицата, които извършват товаро-разтоварната дейност не са квалифицирани за това, тъй като са командировани доктори, инспектори и пр. Те се ползват за хамали, което е в противоречие с тяхната трудова характеристика и физическа подготовка, за това много от тях напускат. Поради този факт служителите на БАБХ не разтоварват изцяло и не проверяват качествено камионите, но за сметка на това им събират всички такси включително и за товаро-разтоварна дейност. От личните си наблюдения като представител на транспортните фирми, мога да твърдя, че в момента не се извършва почти никакъв контрол на влизащата продукция, а единствено се събират такси от всички камиони, което е в разрез с европейските разпоредби.

• Официалният граничен контрол винаги се е извършвал от служители на БАБХ, а задачата на операторите като мен е въз основа на договори с превозвачите да подготви и представи стоката пред официалните компетентни органи. Вече стана ясно, че огромните опашки с разваляща се стока, последвани от безпрецедентния хаос се създават единствено и само поради лошата организация на БАБХ във връзка със спомагателните дейности към официалния граничен контрол като товаро-разтоварна дейност и други, които по принцип не са в компетенциите и задълженията на БАБХ.

• Във връзка с многократните твърдения на директора на БАБХ г-н Даскалов и зам. министъра на Земеделието г-н Христанов, искам да подчертая, че обявяването на договора за наем за нищожен, както и констатирането на евентуални други пороци на търга за наем на помещенията е единствено в компетенциите на българския съд.

• Относно твърденията на г-н Даскалов пред КППК, че при всичките си действия като изпълнителен директор на БАБХ спазва закона, отбелязвам, че в заповедта от 17.05.2022г. лично издадена и подписана от него, вменява дейности и задължения на БАБХ и определя цени по тях в разрез със закона. За всичко това са написани и изпратени сигнали до Eвропейската комисия и българските компетентни органи, като ние изцяло ще им съдействане за установяване на истината.

Поради опита от страна на платени поръчкови медии да ни бъде вменена връзка с лица, които не познаваме, било то от средите на политиката или бизнеса, искам категорично да заявя, че каквато и помия да бъде излята върху мен, аз няма да се откажа и ще отстоявам правата си до край.
Съвсем скоро, след като получа сигурност за себе си и близките си предстои да изнеса публично изключително скандални, корупционни факти и обстоятелства, свързани с безпрецедентния тормоз от страна на държавата и близък до нея олигарх с цел да бъда смачкан и бизнеса ми да бъде отнет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2261

2

mirimbi

27.05 2022 в 22:43

Супер нагъл селяндур!

2073

1

Johnny B Goode

27.05 2022 в 18:48

Този е като визитна картичка на "ГЕРБ бизнесмени".
От прическата, през гушката, та до фалшивата фланелка BOSS.