Случаят с училището, в което писаха оценки на починала петокласничка, стигна до прокуратурата

11 учители са писали бележки на детето, а 14 педагози не са отбелязали отсъствията й

OFFNews 10 октомври 2023 в 12:18 1934 0

училище

Снимка Интернет

МОН сезира прокуратурата за провиненията на училище "Найден Геров".

Министерството на образованието и науката сезира прокуратурата и предостави всички документи и констатирани нарушения в пловдивското средно училище "Найден Геров", съобщиха от МОН. Проверката започна по разпореждане на министър Галин Цоков.

Скандалният случай нашумя в началото на септември, когато стана ясно, че месеци след смъртта си петокласничка се е водила ученичка в пловдивско училище на територията на кв. "Столипиново". То не е отразявало отсъствията ѝ от часовете. Нещо повече - момичето е получавало оценки от "изпитвания".

Момичето не се явило на първия учебен ден на миналата година, нито на следващите дни. Нямало го седмици, месеци, но това по нищо не личало от дневника.

Детето изчезнало през лятната ваканция, а при издирването полицията установила, че се е удавило в река Марица. Но месеци наред на момичето не са писани отсъствия. Дори фигурират оценки срещу името му. Училището е получавало финансирането от държавата за издръжката на петокласничката.

Министър Цоков разпореди проверка и обяви, че случаят е "отвъд моралните норми и дава индикация за притеснителен формализъм, който се допуска на различни нива в системата на образованието".

Директорът на школото бе уволнен.

Цялостната проверка на МОН е открила сериозни нарушения и данни за съставяне на документи с невярно съдържание. Установено е, че 11 учители са въвеждали неправомерно оценки в електронния дневник на ученичка, загубила живота си при трагичен инцидент. Също така 14 педагогически специалисти не са вписвали отсъствия въпреки липсата на момичето още от началото на учебната година, съобщават от министерството.

В хода на проверката са били констатирани и други нарушения. Отсъствията на ученици не са въвеждани редовно от учителите по отделните учебни предмети, а на определени дати - от класния ръководител. Освен това има дни, в които те са отсъствали, но са получавали текущи оценки по определени предмети.

Установена е също липса на документи за извиняване на отсъствия или са открити такива, за които има съмнения дали са автентични.

В резултат на установените нарушения МОН възлага на началника на РУО-Пловдив да издаде заповед със задължителни предписания на директора на СУ "Найден Геров". Те включват отстраняване на пропуските и нарушенията, търсене на дисциплинарна отговорност от съответните педагогически специалисти, както и осъществяване на системен контрол, свързан с отразяването на отсъствията и вписването на оценки в задължителната училищна документация, допълват от МОН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика