След Магнитски: Евродепутати с канонада от критики към ЕК, че не вижда корупцията у нас

OFFNews 16 септември 2021 в 12:20 10030 2

Хуан Фернандо Лопес Агилар

Европейската комисия бе подложена на критики днес от Европейския парламент заради бездействието си срещу корупцията в България на фона на наложените от САЩ санкции по закона "Магнитски" срещу български граждани, съобщи БТА.

Дебатът се състоя в пленарната зала в Страсбург по повод устно зададен въпрос от евродепутата Хуан Фернандо Лопес Агилар от комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE).

От името на парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП) Станислав Полчак посочи, че решението на Вашингтон показва провала на ЕС да се бори с корупцията. По неговите думи европейските институции действат само срещу "дребните риби" и избирателно.

Елена Йончева (Социалисти и демократи/БСП) коментира, че България се е превърнала в страната, за която са налагани най-мащабни санкции по закона "Магнитски". Българските граждани знаят много добре проблемите с корупцията в страната, протестираха срещу превземането на съдебната система и когато го правиха, бяха бити и унижавани, заплашвани и влачени по съдебни зали, заяви Йончева. По нейните думи в нито един доклад на ЕК не се отчита това, което са установили САЩ, и критиките на комисията към нашата страна са прекалено предпазливи.

Софи ин'т Велд (Обнови Европа) обяви, че представители на комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) ще посетят нашата страна следващата седмица. По нейните думи се наблюдава необяснимо разминаване между заключенията от докладите на ЕК за напредък на България по механизма за наблюдение и решението на САЩ.

Даниел Фройнд (Зелените) определи обстановката в България като много по-лоша от това, което ЕК отчита. "Това показва провала на комисията да предприеме необходимите мерки; американците поне правят нещо. Срамота е, че това не се прави от Брюксел. Наблюдението на ЕК не води до нищо, не се използват възможностите за действие", каза той.

Яак Мадисон (Идентичност и демокрация) заяви, че за корупция биват преследвани само "дребните риби". 

Ангел Джамбазки (Европейски консерватори и реформатори/ВМРО) определи като необяснимо това, че ЕК открива корупция в държави, чиито правителства не ѝ харесват. България, Унгария, Полша и Словакия са вечните набедени, заяви той. Според него корупцията в "приятелските" към ЕС правителства не се преследва от комисията. Корупцията се доказва в съда, с влязла в сила присъда, допълни Джамбазки.

Константинос Арванитис (Левите) заяви, че ЕК чете само статиите, писани от медии, настроени приятелски към правителствата. Трябва да вземем незабавни мерки за Полша и България, призова той.

Петър Витанов (СД/БСП) определи санкциите на САЩ като свидетелство за пълния провал на българските власти да се борят с корупцията в последните 12 години. Това е и европейски провал, особено при постоянното наблюдение на ЕК. Преди две години комисията заяви, че България успешно се бори с корупцията и бележи траен напредък. Или САЩ са ужасно зле информирани, или ЕК си е затваряла очите, това подхрани евроскептицизма в България, обобщи той.

Илхан Кючюк (Обнови Европа/ДПС) заяви, че САЩ "са дълбоко подведени от кръга "Капитал", начело с олигарха Иво Прокопиев". По неговите думи обвиненията към Делян Пеевски са "абсолютно несъстоятелни и това се доказа от българските власти".

Илва Йохансон, еврокомисар - вътрешни работи

В началото на дебата еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че борбата с корупцията е основен приоритет в ЕС. Тя припомни част от вчерашната реч на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за състоянието на съюза: "Инвестициите, които ще дадат възможност на децата ни за по-добро бъдеще, не трябва да изтичат в тъмни канали. Корупцията не е само кражба на парите на данъкоплатците, тя означава и подплашване на инвеститорите, големи услуги, купени с големи пари, подкопаване на демокрацията от силните на деня." Няма как да съм по-съгласна с това, каза Йохансон.

По думите на еврокомисаря ЕС е силно загрижен от налагането на санкции от САЩ над граждани на съюза - особено без предварителни консултации. Държавите членки са тези, които носят отговорност да разследват свързаните с корупция. ЕС и САЩ са засилили сътрудничеството си по темата и този диалог ще продължи, добави тя.

В допълнение към вече въведените инструменти (произведените два доклада за върховенството на закона в страните членки и др.) вчера Фон дер Лайен  обяви, че ще се въведат специфични препоръки към докладите за върховенство на закона, които ще бъдат изготвени следващата година. 

"България има прогрес, но трябва да превърне ангажиментите в действия", обобщи Илва Йохансон. Тя посочи, че за да отпадне наблюдението върху правосъдието и вътрешния ред у нас, което бе въведено още през 2007 г., трябва да се вземе становище от Европейския съвет и от Европарламента.

ЕК ще следи как е похарчено всяко евро от плана за възстановяване в страните членки, за да се увери, че парите отиват за икономиката и здравеопазването и нито цент не попада в ръцете на престъпници, каза Йохансон. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови