ЕП обсъжда утре санкциите по Магнитски

OFFNews 15 септември 2021 в 16:17 1134 0

Европарламентът обсъжда утре наложените над българи санкции по закона „Магнитски“, показва предварителният дневен ред за пленарната сесия в Страсбург.

Като точка първа на заседанието на 16 септември влиза устен въпрос от депутата Хуан Фернандо Лопес Агилар от комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE). Във встъплението се припомнят наложените от САЩ санкции и се констатира, че това "повдига дълбоки въпроси относно последиците от подобни санкции на САЩ за подходите на ЕС в областта на демокрацията, върховенството на закона и основните права". Допълва се, че Групата за мониторинг на демокрацията, върховенството на закона и основните права към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент е провела срещи и писмена кореспонденция с националните органи и институциите на ЕС, като често констатира, че липсва незабавна реакция на предизвикателствата.

Фернандо Лопес Агилар поставя две групи въпроси: Как Европейската комисия гледа на факта, че страна, която не е член на ЕС, предприема действия срещу корупцията в държава членка. Как това променя оценката на ЕК за досегашния ѝ подход и по-конкретно - на действията ѝ по този проблем? 

Вторият въпрос е какви действия предвижда ЕК срещу корупцията на ниво държави членки, ще бъде ли по-активна в това отношение.

Известно е, че част от санкционираните, вкл. по втория списък, изготвен от българската държава, са сезирали европейските институции във връзка със санкциите. Сред жалбоподателите са и собствениците на "Ефбет" братята Цветомир и Боян Найденови и техният баща Стефан Найденов. Тяхната теза е, че са попаднали неправомерно в разширения списък, след като са прекратили партньорството си с Васил Божков. В същото време лица и фирми, които имат отношения със санкционирани, са останали извън списъка.

В България по съдебен ред също бяха заведени редица жалби. Има и жалби до институциите, изготвили втория списък, както и до парламентарната комисия по "Магнитски", която бе създадена в рамките на 46-ия парламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!