След като клоунейката си намери "сърце", или разказ за доброто

OFFNews 26 юни 2014 в 18:35 4519 2

Николай Николаев

Членове на форума OFFRoad-Bulgaria помогнаха на актьора Николай Николаев да продължи да радва стотици деца и да им помага да оздравеят по-бързо. Те намериха двигател за клоунейката на Николаев в ролята на проф. д-р Коко, който лекува децата в "Пирогов" със смехотерапия. 

Актьорът Николай Николаев, по-известен като Бате Николай, е основател на Клиника по смехотерапия в столичната болница "Пирогов". 

Клиниката съществува от 6 години. Николай Николаев като клоуна проф. д-р Коко и неговият помощник Роко се срещат с болни деца в лечебното заведение и им помага да оздравеят по-бързо с помощта на психотерапия със смях, арт техники и други. 

Учим децата, че са победители на болестта и че страшното е минало. Казваме им, че са вълшебници и че могат сами да се справят с болестта си, да участват в процеса на оздравяването, разказва Николай Николаев. 

Раздаваме им и книжки, в които има съвети за това как да не попадат в болницата и как да живеят по-здравословно, каза още актьорът.

Клиниката по смехотерапия е единствената подобна клиника в Европа. Екипът посещава много градове в България, но засега е излизал извън границите на страната само веднъж. Смехотерапевтите са посетили Прищина, за да зарадват деца сираци - сърби и албанци, които за първи път се забавляват заедно без омраза. 

Проф. д-р Коко и неговият помощник Роко се придвижват с т.нар. клоунейка. Това е джип, подарен на екипа от архитекта и писател Людмил Леонидов. 

Джипът е изрисуван по-късно от художник и представлява вариант на линейка с буркани и специално весело оборудване. 

През 2010 година обаче двигателят на джипа се поврежда. 

За да помогнат на Бате Николай и на благородната му кауза, членове на форума OFFRoad-Bulgaria се включват в търсене на подходящ за джипа двигател. 

За търсенето на двигател през януари 2010 г. съобщава Димо Йорданов от форума, като започва темата "Търси се ново "сърце" за "клоунейката". В търсенето се включват много форумци и за около два месеца успяват да открият двигател в гробище за автомобили в Монтана.

След по-малко от месец двигателят е поставен и проф. д-р Коко отново може да радва децата с помощта на своята клоунейка. 

Сега форумци ще подкрепят Николай Николаев и при представянето на албум, създаден от артисти в неравностойно положение. 

Музиката в албума, наречен „Невъзможна любов“, е написана от незрящия композитор Георги Холянов, а албумът е записан от незрящия звукорежисьор Панчо Карамански. Песните са в изпълнение на Николай Николаев и на незрящата певица Катрин Витали. Текстовете на песните пък са на поета Чавдар Тепешанов. 

Албумът е издаден в 2000 копия, като 1000 от тях ще бъдат подарени, а останалите 1000 ще бъдат продадени. Парите от продажбата ще отидат в помощ на незрящи деца. 

Промоцията на албума ще се състои в студио 1 на БНР на 2 юли от 18 часа, като в събитието ще участват незрящи художници и танцьори с проблеми със слуха.

На събитието ще присъстват и членове на форума OFFRoad-Bulgaria. Те ще са там по покана на самия Николай Николаев в знак на благодарност за помощта, оказана му от форумците преди няколко години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!