След къмпинг "Юг" готвят бетон и за "Китен"

OFFNews 16 април 2015 в 18:23 5506 0

Инвеститорът на къмпинг "Юг", който "заравни" дюните с бетон, започна "разкопки" и на съседния къмпинг "Китен", като вкара булдозери в терена. Това съобщи пред bTV шефът на сайта „Биволъ" Асен Йорданов, а в социалната мрежа Фейсбук публикува снимки на читател от строежа.

Къмпинг "Юг", който се намира в северната част на залива Корал, стана жертва на грандоманския проект на инвеститора ИФ "Фаворит". Собственикът има издадено разрешително от община Царево за изграждането на вилно селище от 16 къщи с площ над 1200 кв м. Проверка в имотния регистър показва, че и съседният терен на къмпинг "Китен" е собственост на вносителя на "Шкода" само, че през друга фирма "Флагман хотел".  

От Google Eearth се вижда добре какво има на терена до самия плаж на север от река Караагач - дюни. Същото се вижда и на картата от 2001 г. на сайта на Кадастъра. Оказва се, че дюните на къмпинг "Юг" и къмпинг "Китен" не са били актуализирани заедно с другите плажове в област Бургас, както се похвалиха от Агенцията по Кадастъра през септември 2014 г.

"Скандалът с къмпинг "Юг" е действие на пожар, за да се демонстрира външна политическа воля за някаква промяна и разрушаване на корупционните схеми", коментира журналистът. "Решението на съда е налице. Проблемът е, че тук се действа по такъв метод, че в крайна сметка да не се промени статуквото", пояснява Йорданов. Журналистът е категоричен, че няма единна политическа воля за преустановяване на порочната практика за строителство върху защитени територии.

"От една страна властта казва: ние спасяваме дюните, а от друга страна същата тази управляваща партия в лицето на своя кмет Георги Лапчев в Царево се ползва с подкрепата на премиера и продължава да издава разрешителни.
Така се действа, че всичко след това да падне в съда. И като Пилат Понтийски си измиват ръцете", коментира още журналистът. Той определи новото картиране на пясъчните дюни като правилно решение, но запита защо до момента не е било направено.

Според Йорданов чрез сделките с къмпингите „Оазис", „Нестинарка", „Китен" и „Юг" се перат пари от наркотрафик. Като имам предвид какви хора са замесени във веригата, се съмнявам, че ДАНС и прокуратурата ще стигнат до край.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!