След големия дъжд: Населени места още са без ток, отводняват къщи и дворове

Два язовира в община Созопол преливат, изпускат контролирано други

OFFNews 13 януари 2021 в 07:56 1665 0

Над 10 населени места още са без ток след обилните валежи в страната. Рано сутринта река Велека преля и затвори пътя между Ахтопол и Резово. Заради
повишеното ниво на реката засега е невъзможно преминаването през моста над нея. Залят е и пътят Бургас – Средец.

Снощи река Ропотамо също излезе от коритото си и затвори участъка между Созопол и Приморско, но движението вече е пуснато. Частично бедствено положение е обявено в община Равадиново. 

Жителите на село Смолево, община Якоруда, са блокирани заради свлачище, пътят е прекъснат.

Ситуацията в столичния район Нови Искър е спокойна. Река Блато, която беше придошлата река и създаде риск и опасност от заливане на населени места на територията на района, към момента е в коритото си, което ни дава спокойствие за това, че няма опасност за хората", заяви кметът на Нови Искър Даниела Райчева по БНТ. 

Градският транспорт към момента се движи по разписание. Има изведена жена от имот, който се отводнява. Но няма официално подадени сигнали за бедстващи хора. Следи се прогнозата за времето, а към момента реките имат достатъчно обем да поемат високи води, уточни кметът. 

Директорът на дирекция “Аварийна помощ и превенция” към Столична община Красимир Димитров заяви, че 10 екипа са на терен, отводняват се къщи в Требич, Мировяне, Житен. 

Кметът на Петърч Борислав Борисов заяви, че засегнатите къщи са над 100. Екипи продължават отводняването, предстои щетите да бъдат описани.

Валежите, които паднаха в Ахтопол, са 175 литра на кв. метър, в Бургас е 145 литра, в Райково - 121 литра, в Кърджали - 110. За тези пет дни със сериозна валежна обстановка, надхвърлихме двумесечни и тримесечни норми на валежи в страната, заяви по БНТ председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Петър Горновски.

Два язовира в община Созопол преливат по информация от тази сутрин, снощи е имало 55 преливащи язовира в цялата страна и контролирано изпускане на много язовири.

Цялата страна е много сериозно наводнена, подчерта Горновски. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови