Слънчевата енергия – тенденции, проблеми и бъдеще

Лилия Големинова 13 септември 2023 в 14:59 1058 0

Снимка Архив

Електрифицирането на Европа става все по-зелено. Делът на възобновяемите източници в производството на електричество се е увеличил двойно спряно 2004 година и ще продължава да расте, предвид поетия ангажимент от страна на страните в Европейския съюз за климатична неутралност до 2050 година.

Електрическият микс е в много голяма степен различен в отделните държави-членки, като делът на възобновяемите източници варира от над 90 процента в Люксембург до под 15 процента в Малта, като причините са много - от географските условия, наличието на полезни изкопаеми, структурата на конкретната икономика на дадена страна през политическите избори, свързани с атомните електроцентрали.

В този епизод поглеждаме към слънчевия сектор, където сред страните от ЕС най-високо производство на глава на населението имат дългогодишният лидер Германия (макар и с далеч не най-благоприятните природни дадености за това) и новият „шампион“ Нидерландия.

Каква е ситуацията в България, кога интересът (и от промишления сектор, и от страна на гражданите) е бил най-голям и защо, как на два пъти през тази година слънчевите централи са произвели повече ток от АЕЦ и ТЕЦ - това коментираме с Румен Петров, член на УС на Българската соларна асоциация.

„При актуалните цени на оборудването и при настоящите цени на електроенергията, възвращаемостта на инвестицията в една слънчева централа е в рамките на 5-6 години“, казва той. Става въпрос за предвидимостта, нуждата от поддръжка (или по-скоро липсата на такава необходимост) и как въвеждането на нетното измерване на тока, измерен в централи за собствени нужди, може да „отпуши“ сегмента на битовите централи.

И още малко цифри - слънчевите централи в България значително увеличават капацитета си и в страната вече работят над 2000 мегавата слънчеви мощности, като 600 от тях са присъединени през 2022.

За това, че интересът към соларните панели в контекста на битовите нужди на гражданите наистина се увеличава, говорим с Николинка Богданова, галеристка от София – тя и съпругът ѝ от няколко години използват слънчева енергия, най-вече през лятото, когато са на къмпинг, но биха искали да поставят панели и на терасата си. За тях това е едновременно независимост и осъзнат стремеж към по-зелен живот.

По темата за инсталирането на соларни панели на покривите на жилищни сгради погледнахме и към Словения с Нина Ножник, председател на Словенската фотоволтаична асоциация.

Дългосрочно планиране, иновации и глобална перспектива – така действат в Естония, научаваме от Рейн Вакс, ръководител на отдела по енергетика в Министерството на климата в Естония.

Подкастите от поредицата "Green Deal" са съдържание, предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика