Скара от ресторант и дизелово БМВ в обсъждането на заема за парно от боклук

OFFNews 28 февруари 2018 в 16:03 4770 0

Обществено обсъждане с много крясъци и малко изслушване на мненията се проведе в Столична община за заем от 67 млн. евро, който СО да вземе за изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък.

Изграждането на мощност, в която да се изгаря горивото, получавано от боклука на софиянци, ще доведе до намаляване разходите на Топлофикация София за газ. Според общинарите това ще намали вредните емисии и фините прахови частици във въздуха. Друга полза - ще даде възможност цените на парното и топлата вода да не се увеличават. Става дума за период от 19 години, през които ще се изплаща кредитът. 

Гражданите обаче масово бяха против взимането на заем, както и инсталацията изобщо. От изнервените викове, прекъсвания и изказвания стана ясно, че хората се страхуват от замърсяване на въздуха. Кой ще плаща кредита, след като Топлофикация е на загуба, бе сред основните въпроси в залата на Московска 33. 

От дружеството обясниха, че загубите им намаляват, но залата отговори с "лъжете" и "не ви вярваме". 

Проектът на "Топлофикация" е общо за 157.54 млн. евро, 91.8 млн. евро от тях от Брюксел. СО трябва да съфинансира със 65.7 млн. евро, заради което всъщност е искането за кредит от Европейската инвестиционна банка.

Заемът е със срок 19 години при лихва 1,5 на сто и ще се изплаща от Топлофикация. 

Новата инсталация с живот на експлоатация 26 години ще се изгради в ТЕЦ София за 36 месеца, стана ясно още по време на обсъждането. Произведената топлоенергия трябва да стига за 40 000 домакинства, а електроенергията - за 30 000 домакинства.

Недоволството на гражданите бе в две основни посоки - чистотата на въздуха и цената на парното. Ако инсталацията работеше в момента, услугите на Топлофикация щяха да са с 6% по-евтини, обясни зам.-кметът Йоана Христова. Икономията от производство на ток и парно от отпадъци носи икономия от около 18 млн. евро на година, сочат разчетите. 

Инсталацията и евентуалното замърсяване на въздуха от нея се обсъжда още от 2015 г. Новата инсталация е трети етап от проекта на Топлофикация.

Според Христова инсталацията ще изпуска диоксини и фурани колкото една скара за пържоли в ресторант. Тя ще има 4-степенна пречистваща система. 

Вижте едно 15 годишно дизелово БМВ с 4-степенна система за почистване какви боклуци изсипва, контрира гражданин.

След общественото обсъждане днес ръководството на Район „Младост” излезе със своя позиция срещу тегленето на заем за инсталация за изгаряне на отпадъци. Районът официално се обявява против проекта.

„Категорично сме против това отпадъците, отделяни от домакинствата и бизнеса във втория по големина район на София, да не се използват като ресурс в полза на икономиката на района и града, а вместо това изгарянето им да трови допълнително с фини прахови частици, фурани и диоксини въздуха, който дишат всички софиянци.”, заявяват от ръководството на Район „Младост”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови