Горещи страсти: Обсъждат заема боклук за парно в София

OFFNews Последна промяна на 28 февруари 2018 в 07:46 3700 4

Обществено обсъждане за заем от 67 млн. евро, който Столична община да вземе за изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък, ще се проведе днес на Московска 33. 

Стартът на дискусията е от 10 часа, а средствата са за дофинансиране на проекта. СОС реши в края на юли м. г. Столична община и "Топлофикация София" да кандидатстват за европейски средства, за да се осъществи производството на гориво от боклук. 

Още през 2015 г. пък бе представен проектът за изгаряне на 180 000 тона на година от столичния боклук в ТЕЦ-овете на „Топлофикация София” ЕАД. Изгарянето на RDF отпадъци ще позволи парното да не поскъпва, а зависимостта ни от внос на природен газ да намалее. Системата ще позволи замяната на 10% от природния газ, необходим за производства на топлинна енергия, с RDF отпадъци. Според експертите инсталацията не крие риск за здравето на хората, заявиха тогава експертите от ТЕЦ.  

На объсъждането с граждански организации присъстваха представители на „Топлофикация София” и на Столична община, както и авторите на проекта от датската компания RAMBOLL. 

Те показаха системата за филтриране, която според тях гарантира нива на замърсяване на въздуха под допустимите норми в Европейския съюз. Включили са и допълнителна секция за кондезация на димните газове, което допълнително ще снижи нивото на замърсяване. За да са по-убедителни датските специалисти посочиха, че инсталацията им в Копенхаген се намира на километър от кралския дворец. 

Инсталацията предвижда 75% от входящия отпадък да бъдат изгаряни, а 25% депонирани. 

В представения доклад по ОВОС тогава се заявяваше, че транспортният достъп до ТЕЦ „София” е възможен чрез съществуващата пътна мрежа: - Главен вход от югозапад през ул. ” История Славянобългарская”; Товарен вход от североизток с ул. „Нешо Бончев”; Железопътен вход от север с три релсови линии за снабдяване с мазут (резервно гориво), на ул. “Първа българска армия“. Релсовият път е връзката на площадката с националната ж.п. мрежа. 

Против проекта вчера се обявиха от сдружение "За Земята", AirSofia, партиите Да, България и ДСБ, а омбудсманът Мая Манолова изпрати писмо до столичният кмет Йорданка Фандъкова. 

"Бих подкрепила проекта при обосновани и доказани ползи за столичани, при ясни разчети за себестойността на производството и гаранции, че няма да доведе до оскъпяване на цената на топлоенергия и до замърсяване на околната среда", посочва Манолова. 

"Информацията, че се предвижда дългосрочният дълг - до 67 милиона евро, да бъде изплащан с бъдещи приходи на "Топлофикация София“ ЕАД поражда много въпроси, на които Столична община е длъжна да даде ясен и конкретен отговор. Както всички знаем, от последния публикуван доклад на независимия одитор за това дружество – същото е на загуба (натрупаната загуба към 31.12.2016 г. е в размер на 336 634 хиляди лева)", пише още омбудсманът.

"Няма яснота как при това финансово състояние енергийното предприятие ще изплаща дълга и как това ще се отрази на цената на топлинната енергия", смята Манолова. 

Позицията на Да, България, ДСБ, ДЕОС, Зелените и БЗНС: 

Представяме на Вашето внимание становище, с което категорично се противопоставяме на предложението за поемане на дългосрочен общински дълг в размер до € 67 млн., с койтo Столична община ще съфинансира изпълнението на проект „Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък“. Смятаме, че споменатото съоръжение представлява ненадеждно и морално остаряло техническо решение, несъобразено с днешното екологично законодателство и либерализирания енергиен пазар.

Този проект не е в интерес на гражданите на София – ОВОС на проекта показва повишаване на фините прахови частици, чието ниво и към момента е изключително високо. Освен допълнителни фини прахови частици, горивният процес в инсинератора ще създава отпадни продукти във вид на шлака и извънредно опасна токсична летлива пепел, които допълнително представляват заплаха за живота и ще навредят на здравето на хората.

Предложеното съоръжение е в груб разрез със законово регламентираната йерархия на управление на отпадъците (чл. 6 , ал. 1 от ЗУО), според която намаляването на
отпадъците, повторната употреба, компостирането и рециклирането са с приоритет пред изгарянето. С този проект ще се изгарят вторични суровини – според анализи на отпадъците от столичните домакинства, близо 55 % от съдържанието им са класически вторични суровини (хартия и картон, пластмаса, текстил, стъкло), а още 20% са биологично разградими хранителни и растителни отпадъци.

Вместо намаляване на количеството отпадък, както би следвало да е съгласно европейските принципи при управление на отпадъците, според този проект се предвижда генерираното количество боклук до 2030 година да се увеличи на 670 000 тона.

Въпреки че отпадъците от горивния процес в инсинератора (шлака и пепели), ще достигат 25% от теглото на постъпващите количества, не намерихме публикувано достатъчно ясно разяснение, как ще се обезвреждат тези вторични отпадъци, къде ще се депонират и колко ще струва това на данъкоплатците.

Транспортът на RDF горивото до инсинератора и на отпадъците от горенето, освен че ще оскъпи производството, ще генерира допълнително замърсяване с фини прахови частици, което не е отразено в ОВОС.

Не е известен случай в света, подобно съоръжение да работи рентабилно. Това ще доведе до поскъпване на такса смет на софиянци и на сметките за ток на всички българи. Не сме изненадани, че бизнес-планът на инсталацията е държан в тайна от гражданите.

В навечерието на концесията или приватизацията на столичното топлоснабдяване е озадачаващ посоченият източник на погасяване на заема: „бъдещи приходи на Топлофикация София ЕАД“. Това означава или отказ от смяна на собствеността, или непрозрачна процедура с два различни бизнеса в пакет, където вторият е в силна зависимост от непазарни цени (такса за изгаряне на отпадъка, „кафява“ надбавка). Това осигурява състезателно предимство на онези кандидати, които разчитат на добри контакти в общината и КЕВР, вместо на добро управление и технологични предимства.

В момента годишните разходи за изгаряне РДФ-балите в циментовите заводи са 9,8 млн. лева. Сумата на поискания заем (€ 67 млн. или 131 млн. лв.) позволява предплащането на това перо за повече от 13 години напред. 13 години време са напълно достатъчни за изграждане на модерна система за разделно събиране, с помощта на каквато е възможен над 70% дял на рециклиране и компостиране, както виждаме от примера на Любляна и други градове (Парма, Бесансон, Гипузкоа).

Напомняме, че една от целите на производството на РДФ гориво е намаляването на теглото с цел по-евтин транспорт. Това производство съществува и трябва да се използват неговите предимства, а не да се обезсмисля чрез инвестиция в ново на 10 км растояние. Намираме за финансова и техническа авантюра да се вкарва втори технологичен поток с гориво от отпадъци на площадката на ТЕЦ София. Текущите финансови и технически проблеми на дружеството са достатъчно много и в момента (типичен пример: скок с 30% на топлозагубите от течове между 2011 и 2016 г), за да се наслагват върху тях нови.

Поради изброените по-горе съображения настояваме пред Столичния общински съвет:

Заемът да бъде отказан окончателно. Проектът за инсенератор да бъде зачеркнат като финансово и екологично несъстоятелен с изрично решение на общинския съвет, точно както направи и градският съвет на Загреб в края на 2017 г.
Столична община трябва да вземе реални мерки за намаляване на отпадъците, за ефективното им разделяне и разумното им управление.
В сравнение с инсинератора, има значително по-спешни екологични и инфраструктурни проблеми, които влияят негативно върху софиянци и които Столична община все още не е решила – липсата на канализация в много райони на София, лоша инфраструктура, няма положително развитие на зелените системи в града и околностите и много други.
Смятаме, че управлението на Столична община от много години насам показва липсата на ясни и прозрачни цели, мерки и дейности за управление на отпадъците, съобразени с приоритетите на йерархията на управление на отпадъците и законите.

Абсурдно е в условия, когато фините прахови частици реално застрашават здравето на софиянци и се обсъждат рестриктивни мерки срещу отделните граждани за намаляване на замърсяванията, Столична община да финансира с пари на данъкоплатците обект, който ще повиши нивото на праховите частици и не е издържан от финансова, технологична и екологична гледна точка.

Смятаме, че изграждането на инсинератор за изгаряне на отпадъци не е в интерес на гражданите на София.

Категорично се противопоставяме и ще се противопоставяме с всички допустими от закона средства на изграждането на тази остаряла, неефективна и замърсяваща въздуха технология.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7535

4

kokoten

01.03 2018 в 10:06

...в София сте-софиянци сте....а кой гласува-хората в София,т.е. софиянците и кого избират-мутренските подлоги,а защо...единственото обяснение е,че са тъпанари или мутраци...така че,да ви е честит новия живот...

2811

3

zuljin

28.02 2018 в 16:36

kokoten, защо реши, че "софиянци" избират мутрата?
Софиянците в столицата са не повече от 10%...

7535

1

kokoten

28.02 2018 в 09:25

....ей,софиянци,много сте загубени....докога ще избирате Мутрата да ви краде парите...вродена тъпота,без майтап...