Синодът за скандала с патриарх Кирил: Президентът действа като държавник, отстоявайки твърдо своите позиции

OFFNews 12 март 2018 в 13:47 4843 1

"През целия разговор президентът се държал като държавник, с уважение към своя събеседник, но и отстоявайки твърдо своите позиции, което силно впечатли главата на руската православна църква."

Това се казва в официално изявление на протоерей Николай Георгиев, началник отдел "Връзки с обществеността" на Светия синод на БПЦ, цитирано от "Клуб Z".

Изявлението идва седмица след гостуването на руския патриарх Кирил в България по случай националния празник 3-ти март. Преди да замине главата на Руската православна църква изрази огорчението си от "опитите да бъде заличен приносът на руските воини за освобождението от османско господство". По-късно РПЦ публикува видео, в което се вижда как патриарх Кирил държи назидателен тон на президента Румен Радев по време на срещата им в Президентството.

"Президентът Радев с такт и достойнство уверил патриарха на Руската православна църква, че българският народ никога не е преставал да отдава почит и заслужена благодарност на руския народ, на руската църква и на воините от армията освободителка на император Александър Втори и президентът е изразил всичко това в своите речи на честванията на 3 март", се казва още в изявлението на Светия синод.

От Синода твърдят още, че президентът Радев изрично подчертал, че "така както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър Втори и загинал за българската свобода, независимо от неговата националност."

От изявлението става ясно, че руският патриарх Кирил сам предложил да приключи тази тема, след като Радев му напомнил за тезата на самия патриарх за силата на мълчанието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови