В България опитват да заличат руския принос за освобождението, обяви Московската патриаршия

OFFNews 05 март 2018 в 18:00 7325 15

В България има опити да бъде заличен приносът на руските воини за освобождението от османско господство. Това обяви зам.-председателят на отдела по външни работи на Московския патриарх протойерей Николай Балашов, цитиран от РИА Новости. 

"Искам да отбележа две неща: тази памет се пази сред народа. И второ - има опити тя да бъде заличена. Това също го има", каза Балашов. 

Той подчерта, че Българската православна църква е съхранявала и съхранява спомена за ролята, която Русия има в Освобождението, като винаги споменава Александър II. "Тя го споменаваше дори тогава, когато не го споменаваха дори в нашите руски храмове, даже тогава, когато никой не споменаваше публично царете ни. А българите винаги са го правили и продължават да го правят на всяка литургия. Това е истинска проява на благодарност", допълни Балашов. 

Николай Балашов направи коментара на пресконференция на Московската патриаршия, на която беше направен отчет на резултата от посещението на патриарх Кирил в България.

На тръгване от страната ни патриарх Кирил обяви, че си тръгва огорчен, защото Русия е приравнена към другите народи, участвали в освобождението на България преди 140 години. 

„Много ме огорчи, че в официалната риторика на представителите на държавата наравно с Русия същата роля се оказва, че са играли Полша, Литва, Финландия. Никаква политкоректност не може да оправдае лъжлива историческа интерпретация”, заяви той.

"Ние тази историческа истина сме я завоювали със своята кръв. И не може да има никакви политически и прагматични причини тя да бъде премълчавана днес или лъжливо интерпретирана", подчерта духовният водач на РПЦ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

14

Hissarion

06.03 2018 в 12:15

Тимаджията, не е ли леко срамно да се подиграваш с човека като му ползваш името? Иначе този руски чиновник какво бил казал, не виждам защо трябва да ни интересува.

8753

13

Кинджо

06.03 2018 в 11:18

mclaranist
05.03 2018 в 19:12

Хубаво написано, но стига само до половината истина, и руския император не е пратил войски към България, точно както Полша , Украйна и т.н. Войната не е Българо осовбодителна, тя е руско-турска войските са пратени да атакуват Турция, не да освобождават нас. В Сан Стефанския договор който празнуваме, думата България не е се споменава нито веднъж, държавата описана в този договор не е България. патриарах Крил недоволства че мантрата набивана ни не само в главите 45 години е взела да избледнява. Скоро трябва да започнем да споменаваме и западните политици не позволили зад дунайската губерня да се случи, и наложили създаването на България. Пък политическия патриарх да ходи там където му е създадена азбуката, че и тази територия те я откъснаха от България и деситилетия наред учиха българите че са потомци на Александър Велики да им се смее сега цяла Европа.

8695

12

дърт комуняга

06.03 2018 в 09:51

в България за националния ни празник дойде не духовен водач, в случая Кирил -Патриарх на Русия, - а полковника от КГБ Гундяев - губернатора на Задунайска Губерния, който нахока подобаващо неблагодарните българи. Ама хак ни е ! винаги съм поддържал 3 март като празник - от почит към достойните ни деди. Но май вече е дошло време да си сменим денят на националния празник

77927

11

El Commandante

06.03 2018 в 07:40

А мое ли вече да спреме с тая тема а?

Московския патриарх е като оня пловдивския поп сетихте ли се, с ролекса.

Аз питам къде е тука царството божие, къде е Иисус в целата работа?
Не е ли това дето трябва да се говори на хората?

Исусе, майката ти ебаха тея църковните плъхове рави, истина ти казвам.

11178

7

Крушата

05.03 2018 в 21:02

Много е зле този патриарх от КГБ-то. Всички много добре знаем, че България е освободена от Украйна, Полша, Финландия, Литва и Румъния. Руските мужици са били крепостни роби и не са ги пускали да щтъкат много надалеч от землянките им. А иначе русите са били викинги, а после когато идва Златната орда стават на татари. А бе мани я тая съветска пропаганда!