Силсила от Афганистан: Аз изглеждам като вас, и аз съм човек, имам същото право да живея

„Истории за доброто“ се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство“. - www.activecitizensfund.bg

Янка Петкова 18 октомври 2023 в 16:58 4958 1

Силсила Махбуб и Светла Баева

"Аз, като чужденка, давам всичко – уча местния език, културата, не съм затворена, интегрирам се. Контактувам повече с българи, отколкото със сънародници. Често ми казват "ти си чужда, нищо не правиш за държавата". Много пъти съм плакала, било ми е тежко, защото не ме приемат", казва Силсила Махбуб от Афганистан. Тя е едно от лицата на фотоакцията "По-силни от думите", проект на Fine Acts.

Изложбата включва 54 черно-бели фотографии на Яна Лозева, адресирани срещу речта на омразата.

В България групите, най-често засегнати от слово на омразата, са роми, ЛГБТИ хора и бежанци. В арт акцията се включиха представители на тези три групи, както и техни активни съмишленици и поддръжници. С усмивка срещу ненавистта – защото, нека сме честни – да мразиш някого, защото не е като теб, е смешно, разказват от Fine Acts.

"Страхът и омразата са свързани и се хранят взаимно", споделя един от участниците във фотоакцията. По думите на Светла Баева, директор "Кампании" във Fine Acts, хората са пренатоварени с негативни емоции. 

"Ние се опитваме през даването на повече информация, докосването до темите, през силата на изкуството да отворим светогледа, да събудим размисъл и да създадем пространство, в което хората да се докоснат до историите на хора от тези общности", казва тя. 

"Това не са снимки. Много неща се казват там. Лично аз участвах с идеята да заявя - аз изглеждам като вас, и аз съм човек, имам същото право да живея. Приемането прави животът ни по-лесен", мотивира участието си във фотоакцията Силсила.

Запитана за първия ѝ сблъсък с речта на омразата, тя разказва историята на своето пристигане в България. Идва в страната с по-малката си сестра, с редовна виза, издадена от посолството на Афганистан у нас. Въпреки това още на летището е задържана и в продължение на час и половина никой не ѝ обяснява защо тя и сестра ѝ са изолирани в стаята за проверка. През това време чичо ѝ, който е дошъл да ги посрещне, чака близките си, без да знае какво се случва с тях.

"Много беше странно, все едно сме терористи. Никой не говореше английски на летището, много трудно беше да се разберем. Накрая се появи едно младо момче, което помолихме да каже на чичо ни, че сме задържани", казва младата жена от Афганистан. 

След две години учене на езика Силсила започва работа в "Каритас", после открива малко шивашко ателие. В момента завършва висшето си образование, а заедно с други седем души от различни държави създават организация, която помага на бежанци. Казва, че тази работа ѝ носи най-голямо удоволствие. Догодина ще кандидатства за българско гражданство. А докато чака - пее.

"Надяваме се да разчупим стереотипите и да доближим хората до общността, до нейния свят с нейните истории, с нещата, които споделят представителите", казва Светла, която вярва, че изкуството може да сближи различните и да подпомогне интеграцията на отхвърлените.

Още от разговора със Светла Баева и Силсила Махбуб вижте във видеото.

Всички издания на подкаста "Истории за доброто" ще откриете в YouTube канала на OFFNews.

„Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация „Офф медия“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.“
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11982

1

leomesi

20.10 2023 в 09:42

Разбира се, че е така, факт е. Но е факт също, че има разделение по света...за съжаление то води до изключително неприятни последици.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика