"Шпигел" : Млади образовани българи се връщат от Германия в родината

OFFNews 15 януари 2014 в 18:03 2817 1

Млъди образовани българи се връщат за собствен бизнес в България.
Млъди образовани българи се връщат за собствен бизнес в България.

SPIGEL

Те говорят няколко езика, завършили са университет в Германия и са имали шанс за кариера в тази държава. Те обаче избират ново начало в родината си - млади българи се завръщат в София и се надяват на добър старт със собствен бизнес.

София не е Берлин, не е столицата на икономически най-силната държава в ЕС, където всеки втори се изживява като творец на свободна практика, но когато е необходимо, веднага идват на помощ средства от студентски заем или пари от родителите. София е столицата на най-бедната държава в ЕС, където всеки трети млад българин е без работа, икономиката е парализирана и често един лекар печели колкото един пекар в Германия.

"Берлин е напълно завършен", казва Александър Михайлов. В софия още сме на етап на изграждане на сцената, но всеки тук приема това много сериозно. 29-годишният Михайлов познава и двата свята, завършил е "Политология" в Берлин заедно с основателите на Betahauses - общност от хора, които се занимават с програмиране, обработка на текстове и дизайн, могат да наемат пространство, в което да работят заедно. Работил е и като шеф на студенстско бюро за консултации и по много други вълнуващи проекти. След дипломирането е има възможност да работи в центрата на ЕС в Брюксел или да остане да работи в Берлин. Но той решава: Ако искам да изградя нещо ново, трябва да се върна в България.  

Млади предприемачи срещу старите елити

Той се връща при родителите си в София, пише бизнес план със свой приятел за откриването на Betahaus в София и започват да търсят инвеститор. Успяват да съберат 5000 евро, а са им необходими 60 000 евро. Това се случва в пика на кризата - в края на 2010 г. Терминът "Start-up" беше слабо познат и повечето инвеститори си мислеха, че ние искаме да наемем терени за офиси", разказва Михайлов.

Докато в Германия за България се говори като за износител на бедни имигранти и Христиандемократическия съюз издига глас срещу отварянето на гриниците за работа, в София на сцената излизат млади хора, които не искат да имат нищо общо със старите елити в държавата и икономиката. Това са хора, за които е странно, че държавата им се възприема като проблем в Западна Европа. "Това е един безплоден дебат в услуга на популистите", казва Михайлов.

32-годишната Надя Даскалова също се връща в София след семестриално завършен "Маркетинг" в Берлин преди 6 години. Идеята й е била да поработи в рекламна агенция, докато си напише дипломната работа и после да се върне в Германия. Но при пътуване до Ирландия с нейна приятелка на двете им хрумва идея. Те се настанили в мирилизлив хостел в Дъблин и си казали: "Можем да го направим по-добре".

Двете жени решавата да направят собствен хостел в София. Животът не е толкова скъп (от гледна точка на германеца) и за начален капитал са достатъчни 20 000 евро. Освен това туризмът е сред малкото бизнеси в българия, които са сравнително успешни - само през последната година България са посетили толкова туристи, колкото е населението на държавата - около 7 млн.

"Богати няма да станем"

Не беше лесно да се намери апартамент за хостела, който е достатъчно голям. "Повечето наемодатели бяха убедени, че след като две жени търсят място за хотел или искат да правят масажно студио, или бардак" лазказва Даскалова. Все пак намират място в центъра на София за 20 легла , малка кухня, Wi-Fi за телефонна и Skype връзка с родината. "най-вероятно с този бизнес няма да станем богати, но ние направихме нещо сами и това доставя удоволствие", споделя Даскалова.

Двамата млади предприемачи отричат да имат нещо общо със сенчестия бизнес. България сред страните от ЕС с най-високо ниво на корупция. Даскалова и Михайлов са категорични, че не са давали подкупи. "В Германия има правила, които не смееш да не спазваш. В България има правила, но също и много пътища да бъдат заобиколени - много персоналин и според случая".

Веднъж двама дежурни в района на Bethaus полицаи позвънили, за да проверят документите и заплашили с неофициална глоба, двете страни се спорзумали, че когато полицаите имат пролбеми с компютър - развален принетр, инсталиране на програми и др., ще потърсят помощ в къщата. "Вес още не са се обаждали", казва Михайлов.

В краяна сметка той и бизвес партньорът му намерили необходимите пари за създаването на Betahaus и го иткрили през лятото на 2012 г. Сега там работят 70 млади българи, които правят първи крачки в "Start-up". Михайлов се подготвя да открие нова къща, защото тази вече е препълнена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови