Съветниците събират 13 000 лв. за глобата на главния архитект, който спря небостъргача в Стрелбище

OFFNews 23 април 2018 в 13:27 11132 1

Общинските съветници в столицата събират пари, за да платят глобата от 13 000 лева, наложена на главния архитект Здравко Здравков от Върховния административен съд (ВАС). Срокът за плащането изтече в петък. 

Здравков бе наказан от съда, заради отказа си да пусне строежа на 44-етажна сграда на бул. "България" и бул. "Петко Тодоров“, тъй като теренът е отреден за озеленяване според Общия устройствен план на Столична община, приет от СОС 2009 г. 

По инициатива на групата на ГЕРБ председателят на СОС Елен Герджиков призовава всички общински съветници да съберат необходимите средства, тъй като с отказа си главният архитект на София изпълнява решение на СОС, с което се прекратява производството по одобряване на Подробен устройствен план. 

Арх. Здравков отказа да одобри проект на ПУП-ИПР на строителна компания НИКМИ. 

Общинските съветници от ГЕРБ твърдо стоят зад решението на арх. Здравков и желанието на гражданите за запазване на зелените площи, защитени от плановете на Столична община, съобщиха от Московска 33. 

Разпореждането на съда за глобата за  строежа в Стрелбище е от 27 ноември м.г., то е второ поред, след като през май Здравков получи друга глоба от 1000 лв. по същия казус. 

Елен Герджиков, шеф на СОС: Съпричастни сме с гражданите

През 2009-а година е направено последното изменение на Общия устройствен план, с решение на СОС. По това решение въпросната територия, която е обект на инвестиционно намерение на НИКМИ е определена за зелена система. След като разбрахме, че фирмата-инвеститор отказва да се съобразява с това решение на СОС, на 14.09.2017-а година общинският съвет прекрати производството по одобряване на Подробен устройствен план за въпросния имот, с което на практика, се отказва разрешение за строеж на 44-етажна сграда в квартал „Стрелбище“. Разбира се, инвеститорът е предприел мерки и е вкарал въпросното решение в съда, който налага космическа глоба от 13 хиляди лева на главния архитект на София Здравко Здравков - заради отказа му да одобри проекта, заяви Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет.

В тази връзка, по инициатива на групата на ГЕРБ в СОС, с писмо до всички общински съветници, предлагам ние да съберем въпросната сума в знак на солидарност с главния архитект, тъй като в крайна сметка той е глобен, защото изпълнява решение на общинския съвет. По този начин бихме застанали зад него и препотвърдили своето решение. И най-вече бихме били съпричастни с желанието на гражданите, живеещи в този район – да бъдат запазени зелените терени и да не се строи такава голяма сграда там, коментира председателят на Столичния общински съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови