Сървърът на ГИТ се срина, удължават срока за подаване на декларации

Владимир Йончев Последна промяна на 17 април 2015 в 19:29 5157 3

Сървърът на Главна инспекция по труда (ГИТ) се срина броени дни, преди да изтече крайният срок за подаване на декларации по чл. 15 от ЗБУТ.

Счетоводителите изпаднаха в паника, защото на практика не е възможно документите да се подадат на ръка, а глобите за неподаване в срок са сериозни. Теоритично ред за подаване на документите на ръка е предвиден, но формулярът трябва да се попълни в сървъра и след това да се занесе на флашка в инспекцията по труда. При неработещата система обаче няма как да се генерира формуляр.

Крайният срок за подаване на декларациите беше 30 април. Преди малко обаче ГИТ удължи срока и той вече е 31 май. Страницата на Социалното министерство, на която обявена промяна обаче също е недостъпна в момента.

За първите 3 месеца от тази година бяхме получили 30 000 декларации. Само за април сме получили 40 000 декларации. Прооблемът с претоварването на системата се появи вчера, но днес се задълбочи, обясниха от ГИТ. Според инспекцията дори днес има моменти, в които по-малките файлове минават. Проблемът обаче е при големите работодатели и големите счетоводни къщи, които наведнъж подават данни за много работници.

Компютърното подаване на декларациите беше въведено от началото на тази година. Изпълнител на системата е "Информационно обслужване".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.04 2015 в 12:48

Нешо не им е наред не само сървърът, но и цялата им система. За подписване иска Java 7 и не признава по-високи версии, напр. Java 8 ?!!

17.04 2015 в 20:46

Вечна дружба със счетоводната служба.

17.04 2015 в 20:01

Декларациите по чл. 15 от ЗЗБУТ нямат нищо общо със счетоводството. Фактът, че повечето счетоводители имат електронен подпис и знаят как да го използват, не означава, че отговорността за попълването и подаването на тази декларация е тяхна.