Съдът уволни подуправителя на БНБ Цветан Гунев

ОFFNews 03 декември 2014 в 17:17 4938 2

Цветан Гунев.
Цветан Гунев.

Софийският градски съд (СГС) е отстранил от длъжност Цветан Гунев, подуправителя на Българската народна банка, съобщи БНР.

В случай на обжалване делото ще се гледа в Софийския апелативен съд на 11 декември.

По-рано днес прокуратурата повдигна второ обвинение на Гунев за нарушение на служебните му задължения от 25 ноември. По време на заседанието на СГС по второто искане - Гунев да бъде отстранен от длъжност, адвокатите му отбелязаха, че Гунев е на работа от 24-и ноември, а на следващия ден му е предявено новото обвинение.

Съдът смята, че подуправителят на БНБ може да си послужи със служебна влияние, за да възпрепятства обективното изясняване на делото.

Гунев е един от обвиняемите по делото за източване на 206 млн. лева от КТБ заедно с Цветан Василев и изпълнителните директори на банката Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, шефът на управление "Кредитиране" Георги Зяпков, главната счетоводителка Мария Димова и заместничката й Борислава Тренева-Кючукова.

През септември прокуратурата вече веднъж поиска отстраняването на Гунев. На две инстанции обаче искането беше отхвърлено поради липса на данни, че Гунев може да упражни натиск над свидетели или да попречи по някакъв друг начин на хода на досъдебното производство.

Прокуратурата повдигна обвинение срещу Гунев за престъпление по служба, като съобщението за това изтече по БНР на 18 юни - два дена преди банката на Цветан Василев да бъде затворена и поставена под специален надзор от БНБ заради риск от неплатежоспособност.

Източникът на информацията на БНР беше електронно писмо от служител на банката, представил се за Киро Колев. В писмото се посочвало, че Гунев е разследван, защото не бил предприел надзорни мерки за спиране "източването" на банката и за нейното оздравяване. По-късно от БНБ се принудиха да потвърдят за разследването, като уточниха, че Гунев е излязъл в отпуск, за да не препятства проверката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!