С промени в закона за горите пускат нови лифтове и писти в планините

OFFNews 10 февруари 2018 в 13:04 7440 2

Промени в закона за горите, внесен от ГЕРБ и Обединени патриоти и публикуван на сайта на парламента, улеснява строителството на ски писти, лифтове и съоръжения за тях в планините. 

Поправките разрешават строителство и реконструкция на "ски писти, станции и стълбове на лифтове и влекове, включително за нуждите на основен ремонт и реконструкция на съществуващи такива" без задължителната иначе процедура за смяна на предназначението на горските територии, върху които е предвидено да се строи. Измененията предвиждат да отпадне още изискването в закона, според което не е позволена промяна на предназначението на горски територии за ски писти и стълбове за лифтове и влекове, когато изграждането им не е предвидено в приетите областни планове за развитие на горските територии. Така строителство може да има вече и без да се съобразява то със съответния план за гората.

В мотивите се посочва, че са необходими спешни мерки за създаване на адекватни и равни условия за развитие на ски и планински туризъм в зимните курорти на страната, предвид нарастващата роля на зимния туризъм, както и налагането на България като лидер в този вид спортна Балканите. Промените не се отнасят за хотели и ресторанти. 

Според вносителите изискването за процедура по изключване на съответните земи от горския фонд и придобиването на статут на урбанизирани територии създава вътрешни противоречия. 

Промените, ако бъдат приети, трябва да доведат и до ремонт на съоръженията на Витоша. През януари от Витоша ски обявиха, че Законът за горите забранява на практика всяко развитие на туризма в планината.  По-специално, това са изискванията за смяна на предназначение на земята под спортната инфраструктура, която е изрично забранена от действащия план за управление на парк Витоша.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови