С парен локомотив и вагона на цар Борис III от Корона експерс до Кюстендил днес

OFFNews 12 октомври 2019 в 07:30 2244 0

Парен локомотив и вагон от „Корона експрес” ще пътуват днес от Централна гара София до Кюстендил. 

Влаковата композиция е част от отбелязването на 110-годишнина от пускането в експлоатация на железопътната линия Радомир – Кюстендил. Влакът ще тръгне в 8.30 часа и ще пристигне в 12.40 часа.

Събитието се провежда по покана на инициативен комитет, създаден за честването на годишнината, и се реализира от „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД. 

Във влаковата композиция ще бъде включен личният вагон-салон на цар Борис III от „Корона експрес”. Специално прикаченият вагон ще пътува за първи път тази година като атракция, а по време на движение всички желаещи ще могат да го разгледат, съпроводени от гид, който ще ги запознае с любопитни факти.

Вагонът е произведен през 1938 година в Германия и е личен вагон за пътуванията на Цар Борис ІІІ. Този вагон разполага със служебна кабина с 1 легло, 4 кабини с по 2 легла, 2 кабини с две спални с по едно легло и общ санитарен възел, салон с 11 места – за срещи, съвещания, хранене, както и склад. Вагонът е със запазено луксозно обзавеждане, като специалните ламперии и дамаски са автентични.

Ретро влакът ще бъде теглен от парен локомотив, произведен в Швейцария през 1935 година. Той е представител на най-масовата серия бързоходни локомотиви в историята на българските железници.

Изграждането на жп линията Радомир-Земен-Кюстендил – турска граница започва през 1889 г., когато влиза закон за построяването на жп линията Каспичан-София-Кюстендил, предвиждащ Кюстендил да бъде свързан пряко през столицата с Каспичан, а от там с Варна. Жп линията Радомир- Земен-Кюстендил е открита официално за експлоатация на 26 юли 1909 г. от министър-председателя Александър Малинов, министри, инженери, журналисти и представители на местната власт и населението. По протежението й са построени 4 гари и 2 спирки, а техен архитект и проектант е чехът Рудолф Фишер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови