Русия отговори, че няма причина да издирва Христо Грозев

OFFNews 08 февруари 2023 в 12:12 2740 4

Христо Грозев

Снимка Getty Images

Христо Грозев

Руският следствен комитет е посочил, че няма текущо разследване срещу обявения за издирване български журналист Христо Грозев.

Това обяви самият Грозев в Туитър, като публикува факсимиле от отговора на следствието.

"Адвокатите ми най-накрая получиха отговор от руския следствен комитет. Няма разследване срещу мен (поне не такова, което е известно на най-висшия разследващ орган в Русия). Да, аз съм в списъка на най-издирваните хора в Русия за "престъпление". Говорим за цяла Държава, която се основава на извънсъдебни практики", написа той.

В отговора на следствения орган се казва, че не текат разследвания срещу Грозев, но че самият отговор може да бъде обжалван по законовия ред на по-висша инстанция. Не става ясно кое може да бъде обжалвано.

В края на декември м.г. руското вътрешно министерство обяви за издирване разследващия журналист от проекта Bellingcat. Тогава не бе съобщено за какво е издирван той.

Христо Грозев има ключова роля в разкриването на схемите за отравянето на Сергей Скрипал и на опозиционера Алексей Навални. Bellingcat разследва и катастрофата в Източна Украйна на самолета, извършвал полет МН17, при който загинаха 298 души през 2014 г.

В края на юли 2022 г. представител на Федералната служба за сигурност на Русия заяви, че Грозев е участвал в опит за отвличане на бойни самолети: бомбардировач Су-24, изтребител Су-34 и свръхзвуков ракетоносец Ту-22 М3. По думите му операцията е организирана от Службата за сигурност на Украйна, а Грозев е координирал действията на участниците в нея. Журналистът отрича това.

От Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) реагираха остро на руското решение за обявяване за издирване на журналиста. Оттам заявиха, руските власти се опитват да лишат руските граждани от независимите източници на информация за руските военни действия и извършените жестокости в Украйна.

От години Грозев живее във Виена, Австрия, но след като бе включен в списъка за издирване от Москва, той бе принуден да напусне австрийската столица. Според виенския вестник "Фалтер" той е заплашен от руските служби за сигурност. Към момента не съобщава къде се намира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1655

4

ob1

08.02 2023 в 15:42

Верно ли бе, вежда, никой ли не го търси:

https://offnews.bg/sviat/ruskoto-vatreshno-ministerstvo-obiavi-za-izdirvane-hristo-grozev-792320.html

Ходи да кажеш на мутрафонова, че лъжат.
Опа, забравих, че те е страх да не те могилизират :)

1930

3

Муню

08.02 2023 в 13:12

Въпроса е защо го издирват, а не дали има повдигнати обвинения!
Руски малоумен отговор, както винаги.

345

1

Джендо Джедев

08.02 2023 в 12:23

Няма обвинения срещу него, ама те го издирват. "Ние да те пипнем, па ше видим!". Хахахахаха! Русский мир, батенце! :D