Христо Грозев бил принуден да напусне Австрия. Бил заплашван от ФСБ

OFFNews 02 февруари 2023 в 13:42 4955 11

Грозев

Снимка Getty images

Христо Грозев

Разследващият журналист Христо Грозев е бил принуден да напусне Австрия, където живее от близо 20 г. Според виенския вестник "Фалтер" той е заплашен от руските служби за сигурност, съобщи "24 часа".

По думите на Грозев той подозира, че в австрийската столица "има повече руски агенти, отколкото полицаи".

Журналистът е имал намерение да се във Виена след пътуване в САЩ, но е бил предупреден от свои близки, че може да бъде изложен на опасност, ако реши да го направи.

53-годишният Христо Грозев участва в някои от значимите разследвания, като отравянето на руския двоен агент Срегей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри през 2018 г. Разследва и отравянето на кремълския критик Алексей Навални. Преди дни стана ясно, че документалният филм за руския опозиционер Навални, в чието създаване участва и Христо Грозев от платформата Bellingcat, е номиниран за Оскар.

През юли м.г. руската ФСБ обяви, че Грозев е участвал в операция на украинското военно разузнаване за отвличане на военни самолети от Русия.

"Смятат ме за престъпник, но аз не мога да се защитя, защото не знам в какво съм обвинен. И очевидно искат да разбера, че знаят къде точно живея", обяснява журналистът пред "Фалтер".

Грозев отрича всички обвинения срещу него и на свой ред обвинява руските служби във фалшифициране на доказателства, за да подкрепят твърденията си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

936

12

escrin

02.02 2023 в 21:45

Та преди да му изтрият коментара, депесарският общак Красимир Георгиев, освен обидите към Грозев беше написал и това:

"Нали е в Австрия, какво ще му направят руснаците"

Георгиев, шефът ти би трябвало да ти постави "Слаб 2" :)
От къде ви събират такива неможачи

-1555

11

ob1

02.02 2023 в 21:09

кравимирчо, ти като поддръжник на ГРОБ как така си плюеш Грозев? Нали като евроатлантици уж трябва да не обичате путкин и шайката му?

10298

8

AntiZ

02.02 2023 в 17:46

Дебил ордер, ще барнат на дедо ти мандаринките! "Москва 4" знаеш ли какво е? Чакай да ти кажа, че си тъп и трябва да ти се обяснява като на малоумен! Шефа на гру, световно безизвестен кагебист, му хакнали акаунта 4 (четири) пъти, щото паролата му била "Мсква 1". Хакнали го втори път, защото паролата му била "Москва 2". Хакнали го за трети път, защото паролата му била "Москва 3"! А сети се, дебил, каква му е била паролата на четвъртия път? Вие сте по-тъпи от чеп за зеле! "Навални" го има в HBO, а Грозев е велик! Ако има Оскар, ще е за него!

345

7

Джендо Джедев

02.02 2023 в 16:57

Двата дежурни под статиите за Грозев лайномета се появиха... :D

705

6

order

02.02 2023 в 16:15

Абе те тия неговите измислени герои Петров и Беширов ще го барнат къде и да се скрие ... дори и в миша дупка да е!!!!
Ама то ще му стига ката денонощно да трепери и да ги чака...
Ами шпионската одисея е такава... за пусти сребърници и дъ.е ша дава!!!

А и то незнам дали да го е страх от руснаците или по скоро да се напазва от своите ментори плащачи на сребърниците... че те не си ползват га вече не си им нужен!!!

2099

4

Mateevk

02.02 2023 в 15:15

Това жълтопаветен стана нарицателно като червено червенотиквеничковче...Но хората на бъдещето няма да знаят защо и откъде произлиза първото, защото жълтите павета скоро няма да ги има. Ше бъдат иззети и складирани в вора на някое МВР управление като доказателство за тотална некадърност, мърлящина и още нещо.

10298

3

AntiZ

02.02 2023 в 14:47

И понеже стана дума за филма: Вярно е, че е филм за Навални. Но ми направи впечатление друго. Без Грозев, нямаше да има такъв филм. И се видя зад нахиленото лице на иначе умния Навални, как прозира физиономията на един кариерист, националист, заставал рамо до рамо с руските фашисти, само и само да се добере до властта. От тази руска сган, не става нищо! От управляващи, през природонаселението им, до "опозицията".