Родители искат проверка за неправилно приети деца в градините

OFFNews 30 декември 2017 в 21:10 5118 1

Родители искат проверка за неправилно приети деца в градините

Граждани излязоха с петиция срещу надплановия прием на деца със специфични образователни потребности и хронични заболявания в яслите и детските градини в София. В нея те настояват за масови проверки във всички детски заведения, съобщава БНТ.

Петицията се подготвя, след като в края на октомври Ивалина Салабашева организира подписка срещу претъпканите групи в яслите и детските градини. Според наредбите в яслена група трябва да има до 18 деца, а в детска градина - до 23.

За градините този брой може да бъде завишаван с най-много две деца по усмотрение на директора. Често срещана практика обаче е в група децата да са над 30.

"Масово в градините и детските ясли се приемат повече деца с хронични заболявания. В момента тази група е обединена - хронични заболявания и СОП. Много е важно да бъде отделена с цел прозрачност", каза пред БНТ Антонина Кенова, автор на петицията и член на Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система.

Тя се съмнява дали наистина са болни децата, които се представят за такива. За това настоява да бъде подкрепено искането им за масови проверки, тъй като тези деца се записват от директорите без да кандидатстват в системата.

 "Фрапиращ е случаят с Детска градина номер 2 - "Звънче", където са приети 409 деца в цялата градина. В системата ясно личи, че с хронични заболявания или СОП са общо 219. При положение, че те нямат право да запишат повече от 10 в група", каза още Кенова.

Това означава, че в тази детска градина трябва да се разкрият 22 групи, за да отговорят на изискванията, а това не е е налице. Кенова заявява, че е установила и разминаване в цифрите в информационната система, дневниците в градините и системата, която определя бюджетите на детските градини. 

Столичния кмет Йорданка Фандъкова отрече практиката да се приемат деца под натиск на районни кметове и призова родители, които имат такава информация да сигнализират. От Столичната община допълниха още, че от догодина децата с хронични заболявания и специфични образователни потребности ще бъдат намалени от 10 на 5.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови