Родители на протест срещу насилието над деца в ясли и градини

OFFNews 10 май 2017 в 07:14 4040 2

Родители свикват национален протест днес срещу честите прояви на физическо и психическо насилие над деца в яслите, градините и училищата. 

Демонстрацията е планирана в 11 ч на ул. Оборище 44 в столицата, където се помещават общинските дирекции "Здравеопазване" и "Образование". Сред организаторите са представители на Сдружение "За децата ни", както и майки, чиито деца са били жертви на агресия. 

Инициаторите отправят няколко искания. Първото е персоналът в градините и училищата да минава редовно на психо тестове, както и на тест за професионални и нравствени качества.

Второто изискване е във всяко помещение и в дворовете на градините и училищата да има камери с достатъчно висока резолюция и звук, за да могат родителите, чрез онлайн достъп с парола, да имат възможност да наблюдават заниманията.

Родителите настояват при доказано насилие над деца служителите да бъдат дисциплинарно уволнявани и да им бъде наложена забрана да заемат сходна длъжност за период от 5 години.

Друга идея е да има лимит от 5 деца, за които да се грижи всяка медсестра или педагог. В групите децата да са не повече от 20 и не повече от 20-22 в един клас в училище.

Родителите настояват още да се забрани гледането на телевизия в градините, а при прием родителите да имат право да придружават детето за по няколко часа, докато то се адаптира в новата среда.

Вчера зам.-кметът по финанси на Столична община Дончо Барбалов заяви, че във всички ясли ще бъдат монтирани камери.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

10.05 2017 в 08:01

"Деца", ми казват че са деца, и че нямам право да ги бия, когато им затрещят кокалите, след като са ми извадили нож. Или са се направили на каратисти, и вече са получили повреди. После татковците им идват със същите заявления, и се правят на страшни с въздушни пистолети, в тълпа. И принципиално не разбират защо са се оказали с повредени стави, закопчани, и в мазето. Въпреки, че в милицията са им обяснили всичката им неправота.
Ако нещо - с милицията имаме разногласия, откак бях малък. Обаче безчинствата на правообладателите, вече излизат от понятията. А понятията - все пак са понятия.
Не стигайте до безпредел. Ще го получите, и ще плачете.

23293

1

Стефан

10.05 2017 в 07:38

А кога родителите ще започнат сами да възпитават децата си?
А то напоследък повече деца са убити от други деца.