Борисов извика на среща екоактивисти и министри заради мъртвите делфини

OFFNews 20 юли 2016 в 13:39 4273 3

Представители на "Да запазим Корал" са поканени на среща с премиера Бойко Борисов и министри от няколко ведомства по повод увеличаващия се брой на изхвърлени от морето мъртви делфинчета.

За това съобщи пред OFFNews Атанас Русев от организацията. 

Точно Русев сигнализира за задълбочаващия се проблем, като съобщи още, че в последните дни край Поморие са открити мъртви делфинчета с изрязани гръбни мускули, а институциите не реагират въпреки подадените до тях сигнали. 

На срещата с премиера ще присъстват представители на Министерството на околната среда и водите, Министерството на земеделието и храните, МВР, Гранична полиция. Срещата ще се състои в четвъртък в Министерския съвет. 

В същото време министърът на околната среда и водите Ивелина Василева заяви пред журналисти, че следи данните, които се подават по повод откритите мъртви делфинчета, и увери, че се вземат всички необходими мерки. 

Една от тези мерки е именно създаването на междуведомствена група за проблема, макар че не е ясно до момента да има конкретни резултати от това. 

На въпрос за това има ли санкционирани от властите бракониери, които се смятат за една от основните причини за измирането на делфинчета, Василева отговори, че Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури е тази, която може да санкционира бракониерите, ако има такива. 

По думите ѝ ИАРА е затегнала мерките за контрол. 

Тя призова гражданите да подават незабавно сигнали при открити мъртви делфинчета, защото в немалка част от случаите степента на разлагане е такава, че не може да се направи аутопсия, която да установи каква е причината за смъртта на делфина. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21668

3

Руслан

20.07 2016 в 15:00

Тя призова гражданите да подават незабавно сигнали при открити мъртви делфинчета, защото в немалка част от случаите степента на разлагане е такава, че не може да се направи аутопсия, която да установи каква е причината за смъртта на делфина.

И като се установи причината какво?

12169

2

BB-8

20.07 2016 в 14:33

Мрежите са причината, това не е от тази година или от миналата... Всички го знаят, кво се правят на дръж ми шапката.
Жалко, че делфин не може да хване човек и да го разпори за рибици или да го отстреля за кеф...
 
X

Да помогнем на украинските деца!