Ремонтът на бул. "Витоша" започва на 1 април

OFFNews 26 март 2015 в 11:43 4267 2

Реконструкцията на бул. "Витоша" в София ще започне от 1 април.

Това обяви главният архитект на столицата Петър Диков пред журналисти.

В момента се извършват подготвителни работи за демонтирането на трамвайните линии преди началото на ремонта, забавен заради обжалвания. Поставени са оградни мрежи.

Този етап включва участъка от ул. „Солунска” до ул. „Алабин”, който е към 7150 кв.м. По проекта от ул. „Солунска” до ул. „Алабин”, са оформени две зони със сроден, но индивидуален облик. Те трябва да се третират с едни и същи материали на настилките, да са с еднакви като дизайн детайли на уличното осветление, както и да се работи по общи принципи на озеленяването.

С ширина около 6,5-7 м. ще са тротоарите от двете страни на пешеходното платно.

Пред входа на ритуалната зала "Триадица" пък ще бъде изграден фонтан. Това обаче ще стане след провеждане на конкурс.

Обсъждайки идеята за фонтана архитект Диков шеговито заяви: "Хич не ми се ще да има втори фонтан. Първият ми беше достатъчен." Този въпрос обаче ще се обсъжда допълнително на среща, която ще се проведе следващата седмица и на която ще присъства както Диков, така и изпълнителят на проекта на бул. "Витоша". 

Също така се очаква третият етап от булеварда да е по-богато озеленен от предходния. Тревните площи ще бъдат оформени с храсти и цветя, а допълнително ще се разположат групи с декоративни кашпи със сезонни цветя.

Ремонтът трябваше да приключи до края на миналата година, но заради жалба, подадена от общинската фирма "Софинвест" на 1 август 2014 г. до Комисия за защита на конкуренцията срещу Столична община, той се забави. Жалбата е свързана с втората обособена позиция от поръчката - за консултантски услуги.

На три етапа е разделен ремонтът на бул."Витоша", като всеки от тях може да се ремонтира и въвежда в експлоатация самостоятелно.

През 2012 и 2013 г. бяха приключени първият и вторият етап от обекта – в участъка от бул. „П. Евтимий” до ул. „Солунска”.

Тази година ще бъде направена и цялостна реконструкция на ул. "Богатица".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!