Реките около София преливат, частично бедствено положение в Кюстендилско

OFFNews 02 декември 2017 в 13:51 7867 0

Реките около София преливат, частично бедствено положение в Кюстендилско

Повишени са нивата на всички реки на територията на Столична община след след поройните дъждове, които се изляха вчера и през нощта.

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че обстановката остава усложнена в много от районите. 

„През цялата нощ работиха екипи, както на Столична община, така и на пожарната. На един от рисковите участъци сме, тъй като през нощта се вдигна чувствително нивото на яз. „Суходол“. Снощи започна да прелива „Суходол“ 1, „Суходол“ 2 се вдигна чувствително. Затова предприехме всички възможни действия по течението на реката, в рисковите участъци, да можем превантивно да се подготвим евентуално за вдигане на нивото на тази река. Тук бяха подредени чували, очакваме да дойдат още, защото все пак дъждът не спира“, обясни Фандъкова.

Постъпил е сигнал за заливане на пътя на „Калотинско шосе“ в район „Връбница“. Проходимо е едно от платната, като полицията съветва оттам да се преминава с повишено внимание. Има разлив и в район Нови Искър, но няма опасност за хората, тъй като водата се е разляла в полето край Курило. 

Обстановката в страната постепенно се нормализира, през нощта ситуацията е била доста напрегната, обобщи на брифинг тази сутрин ситуацията след проливните дъждове главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Няма пострадали, загинали или бедстващи, в главната дирекция са постъпили 143 сигнала, две семейства и една жена са били изведени от домовете си и настанени при роднини.

Най-сериозно е било положението около София и в столицата, където е имало и най-голямо количество дъжд. Наложило се е да бъдат включени сили от съседни областни дирекции на пожарната, допълнително чували пясък и специални водонапълняеми диги. Екипите са работили до 4 часа тази сутринта.

Продължава да е високо нивото на яз.Искър, река Бистрица при такава ситуация рязко повишава нивото си и затова цяла нощ дигата там е била укрепвана. Проблем е защитният мост в с. Гърлене.

Пробила е дигата на реката в с. Мало Бучино, но вече е възстановена. Днес продължава засиленото наблюдение на реките Струма, Места, Искър, както на Марица и Тунджа като за последните две се очаква повишаване на нивото към утре вечерта и има готовност за реакция, ако възникнат проблеми. По цялото поречие на реките и язовирите има наблюдение.

Преди циклонът да премине през територията на страната, язовирите бяха в състояние на позволен прием на допълнителни водни количества, информира Николов. Информацията на НКЖИ сочела, че няма значителни нарушения на ж.п транспорта, същото отчитали и от АПИ. Пътната обстановка е била затруднена, но не тежка.

На територията на община Радомир са засегнати селата Негованци, Беланица, Кленовик и Извор. Евакуирани са 4 семейства и 30 селскостопански животни. Наводнени са дворовете и мазетата, като на места в по-ниските райони при къщите водата достига до 1 метър от нивото на дворното пространство. На място е кметът на общината и на екипите по одводняване.

В 18 области в страната е в сила оранжев и жълт код за дъжд и вятър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови