След дъждовете: Бедствено положение в кюстендилско село, критични ситуации и в София

Предупреждение за опасно време важи за почти цялата страна

OFFNews 02 декември 2017 в 08:57 4285 0

Бедствено е положението в село Гърляно, но няма опасност за населението, заяви кметът на Кюстендил Петър Паунов.

"В цялата югозападна част на България от вчера вали дъжд, което е причина за повишаване нивата на реките и язовирите. В Кюстендил са отчетени най-много валежи за страната от 20.00 до 05.00 часа - 31 л/кв.м.", обясни той, цитиран от "Фокус".

„Застрашени са сградите. Реката започва да излиза от коритото. Опасният участък е при моста в Осоговска планина по пътя за Р Македония. Надявам се, че
ситуацията ще бъде овладяна – дъждът спира, но водата в реката се увеличава като приток”, допълни Паунов.

По думите му всички аварийно-спасителни екипи са на място.

От кметовете още вчера са предприети необходимите мерки – почистване на коритата на реките, предупредени са хората от населеното място. „И фирмите са тук и са готови да започнат с насипни дейности”, каза още кметът. 

Критични ситуации през нощта имаше и в София след обилните дъждове. Ситуацията на язовир "Суходол" е била такава през изминалата нощ, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. 

По думите й, интензивният дъжд е продължил през цялата нощ и заедно с бързото топене на снега от високите части на планините причини повишаване на нивата на реките и някои язовири на територията на Столична община.

„С екипи на Общината и агенцията организираме контролирано изпускане на язовира през цялата нощ, като за целта изградихме диги по река Студена в местност Смърдана с цел предотвратяване на разливи и заливане на съседните къщи”, допълни Фандъкова. 

През нощта са отработени 15 сигнала за завирявания, запушени шахти, наводнени мазета и дворове предимно в кварталите „Витоша”, „Връбница”, „Подуяне”, „Люлин”, „Красно село”, „Овча купел".

Фандъкова увери, че в момента е осигурено 24-часово наблюдение на критични речни участъци и общински язовири. Нивата на всички реки на
територията на общината са повишени.

Дъждовете продължават и днес. Оранжев код за опасно време е обявен за районите на Благоевград, Кърджали, Пазарджик и Смолян. Предупреждение за опасно силни валежи и жълт код има за Кюстендил, София и областта, Враца, Монтана, Ловеч, Габрово, Пловдив, Хасково, Ямбол, Бургас, Добрич и Варна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови