Реалността в българските психиатрии: връзване с вериги и бой с пръчки

Комитетът против изтезанията на Съвета на Европа публикува доклада от проверката си у нас

OFFNews 02 декември 2020 в 17:53 3192 0

Малтретиране, връзване с вериги, липса на терапия и некомпетентен персонал констатира Комитетът против изтезанията (КПИ) към Съвета на Европа при проверка у нас през август тази година.

Основната цел на посещението е била да се проследи дали българските власти са постигнали някакъв напредък след периодичното посещение на КПИ през 2017 г. по отношение на препоръките относно третирането, условията и правните гаранции за психиатричните пациенти и за лицата, настанени в социални институции.

Психиатричните болници

И в трите посетени болници в Курило, Царев брод и Бяла делегацията е получила оплаквания за малтретиране на пациенти от страна на персонала - вербална агресия на санитари към пациентите, крещене, бутане или удряне на шамари.

"Въпреки че в Царев брод цареше угнетяваща атмосфера и беше установено крайно неподходящо използване на средства за връзване - метални синджири, завързани за китките и глезените и заключени с катинари - действителното физическо малтретиране на пациентите от страна на персонала не изглеждаше толкова широко разпространено. Положението в болниците „Св. Иван Рилски“ и тази в гр. Бяла обаче беше много тревожно", отбелязват от комитета.

Битовите условия

Делегацията установява, че и в трите болници са извършени ремонти, особено в болницата в Царев брод, и че материалните условия в гр. Бяла са се подобрили от последното посещение на КПИ през 2006 г. Въпреки това, независимо че пациентите и в трите болници са настанени в малки спални помещения със задоволителна осветеност и вентилация, някои зони са разнебитени и в очевидна нужда от по-нататъшни материални подобрения, тъй като повечето спални помещения са голи, без всякаква персонализация и възможности за лично пространство, с оскъдни лични вещи и без лични шкафчета, които да се заключват.

Персоналът

И в трите посетени болници е установен неадекватен и, в различни степени, често крайно недостатъчен на брой персонал в отделенията. Освен това, броят на мултидисциплинарните клинични екипи е напълно недостатъчен, за да отговори на многото нужди на пациентите от психо-социално лечение и рехабилитация. Според комитета трайният недостиг на персонал създава впечатлението, че в Министерството на здравеопазването грижите за психичното здраве не се оценяват достатъчно високо и очевидно за в бъдеще следва да им се даде по-голям приоритет за инвестиции и развитие.

Терапия и лечение

По отношение на дневния режим и лечението, атмосферата в много от отделенията и в трите посетени болници често изглеждаше по-малко терапевтична, понякога неглижираща и дори контролираща, потискаща и наказателна. Прилаганото лечение, както КПИ е установявал многократно и в други български психиатрични болници, последно през 2017 г., се изразява предимно във фармакотерапевтично лечение. Ситуацията допълнително се утежнява от пълната липса или крайно ограничените възможности на пациентите за ежедневни разходки на открито.

Комитетът препоръчва на българските власти да разработят конкретна и всеобхватна стратегия в отговор на задълженията им във връзка с пандемията от COVID-19 в психиатрични болници и социалните домове. 

Най-обезпокоителна е ситуацията в Царев брод, където, въпреки наличието на правилно изработени подплатени обезопасителни колани, пациентите са почти изключително завързвани за леглата с метални синджири, завързани за китките и глезените им и заключени с катинари, често в продължение на дни. Подобна срамна практика е напълно неприемлива и лесно може да се счита за нечовешка и унизителна. Тя трябва да бъде преустановена незабавно, пишат от делегацията.

Подобно на констатациите от посещението през 2017 г., в болниците „Св. Иван Рилски“ и Царев брод се установи, че редица пациенти, които не са поставени под запрещение, са подписали формуляри за доброволна хоспитализация и настаняването им се счита за доброволно, но въпреки това те не са действително съгласни с хоспитализацията и искат да напуснат. Това не е беше позволено и по този начин те са задържани против волята си, установяват проверяващите.

Социалните институции

Делегацията на КПИ посети за първи път домовете за хора с психични разстройства в с. Куделин, с. Самуил и с. Говежда.

И в трите заведения проверяващите са получили редица достоверни твърдения, че персоналът крещи, че санитарите и пазачите в институциите в Куделин и Говежда – носят и удрят домуващите с дървени тояги. Тояги, съответстващи на описанията са били намерени в помещенията на персонала и в трите заведения.

Условията за живот се определят като приемливи. Въпреки че след основния ремонт на дома за социални грижи в с. Самуил са осигурени задоволителни условия и дори самостоятелни санитарни възли в много от стаите, помещенията в Куделин и Говежда са оголени и разнебитени, с оскъдни възможности за персонализация и лично пространство. Жизнената среда в тези двете заведения изисква значителни подобрения.

По отношение на персонала, комитетът отбелязва, че вероятно поради ниските заплати и трудностите при привличането и задържането на персонал за работа в доста отдалечени заведения, професионалната подготовка на персонала, особено на санитарите, "изглежда на ниско ниво". Това, в комбинация с неадекватното обучение и надзор, несъмнено увеличава риска от малтретиране на домуващите, установяват от делегацията.

Отношение към домуващите

В Куделин потребителите съобщават, че понякога могат да бъдат завързани за пейки в двора или дори за легло в една от двете стаи за изолация, като за целта се използват метални синджири, заключени с катинари (синджири и катинари, съответстващи на описанията на домуващите, са намерени в стаята на охраната на институцията). Според експертите подобна практика е напълно неприемлива и може да се счита за нечовешка и унизителна. Тя трябва незабавно да бъде преустановена.

Комитетът заключава, че продължаващото съществуване на такива социални институции в България не е жизнеспособно и настоятелно призовава българските власти в спешен порядък да ускорят програмата си за закриване на оставащите архаични, остарели социални заведения, изкоренявайки необходимостта от тях възможно най-скоро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови