Реакциите във Фейсбук на решението на КС за канадското гражданство на Кирил Петков

Ружа Райчева 27 октомври 2021 в 19:28 10731 5

Снимка Архив

След като по-рано днес Конституционният съд определи президентския указ от 10 май, с който Румен Радев назначи Кирил Петков за министър на икономиката в първото служебно правителство, за противоконституционен, Фейсбук се изпълни с мнения по казуса. Мненията варират от съгласие с решението на КС до пълна подкрепа за Кирил Петков и партията му: 

Павел Павлов

"Някой да обясни на Кирил Петков, че ако подаде молба за развод, не е разведен от момента, в който е подал самата молба, а чак след като съдът даде благословията си."

Борис Станимиров

"Конституционният съд се нарича съд, но не е съд.
В него няма процес, няма страни по дело, няма състезаващи се прокурор и адвокат и няма как да те изслуша и да от-СЪД-и дали си прав.
Конституционният съд единствено ТЪЛКУВА Конституцията и прецЕня (не можах да се сдържа) дали един закон, указ, наредба и т.н. съответства или противоречи на Конституцията. Да, или Не. Толкоз.
Искането на Кирил Петков да бъде изслушан от КС като страна по производството показва тежко, пълно непознаване на базовото държавно устройство на Република България.
Все едно мома да отиде в кметството на Козлодуй... Нарича се съд, но не е съд, не съди и не издава присъди. Тълкува и издава тълкувателно решение.
Вината за тази срамна излагация не е на Кирил Петков, а на правния му екип."

Николай Паунов

"Решението на Конституционния съд за канадското гражданство бе напълно очаквано и логично. Аз уважавам презумпцията за невиновност и допусках, че човекът може и да не е бил съвсем наясно с процедурите по прекратяване на гражданството - бизнесмен е в крайна сметка - силата му е от 2 лв. да направи 20. Днес обаче прочетох позицията му относно решението на КС и глупостите му за суверенитета на България, който сме губели заради неговия казус, и вече нямам никакви съмнения, че става въпрос за изпечен хитрец, в което скоро ще се убедим на собствен... гръб."

Костадин Петков

"Виждам с каква радост от някои среди и субекти се приема решението на Конституционния съд.
Предвид липсата на какъвто и да е друг довод, тази мантра ще се размята като пачавра за миене преди, а и след изборите.
Готовите писания влязоха в употреба, ОК това е нормално. Омраза, интереси и завист слети в едно.
Животът за изминалите 65 години ме е научил на едно - не институции, а той самият дава крайната оценка за едно или друго събитие.
Никой не може да отнеме факта, че Кирил сам и със своите качества е завършил престижни училища, създал е прекрасно семейство и е ръководил успешен бизнес. Че научи стотици студенти как се твори иновативна и конкурентна икономика.
Че той е единственият българин отказал се от канадско гражданство, за да се се върне при своята родина майка - България.
Затова той има моето и на стотици хиляди други българи, уважение и оценка.
Успех Кирчо!!!"

Момчил Миков

"Решенията на съда не се коментират. Изпълняват се.
Но имам една лошо новина за Борисов:
- Твоя братиньо и хората му не помогнат на ГЕРБ и ДПС за изборите. Помагат на Продължаваме Промяната.
Да си знаете!"

Мариета Иванова

"Е, след този PR от страна на КС в полза на Кирил Петков, вече съм сигурна, че ПП Продължаваме Промяната има реален шанс да е 1- ва политическа сила на 14.11.
ДБ❤ ще имаме числен и адекватен партньор в 47 НС!"

Тодор Беленски

"Указът на президента Румен Радев от 10 май за назначаването на Кирил Петков за министър на икономиката в първото служебно правителство на Стефан Янев, е противоконституционен.
Това е решението на Конституционният съд и то не може да бъде друго. Съдът изхожда от фактите, че Петков престава да е канадски гражданин от 20 август, тоест към датата 10 май той е бил с двойно гражданство, въпреки че е декларирал собственоръчно, че има само българско.
Гафът е сериозен и не бива да се пренебрегва с лека ръка. В интерес на истината през последните две години, а и по-назад във времето, са се случвали и доста по-притеснителни за обществото неща. Но президентът да не спазва основният закон в държавата е проблем. Познавате ме добре и сте наясно, че не мога да бъда обвинен в симпатии към ГЕРБ. Но тук Радев и Петков стъпиха накриво.
Още по-притеснителни са реакциите на двамата. Радев буквално се скри и отказа да коментира. Точно както направи и с античовешките ограничения за зелените сертификати. Кирил пък пусна предварително подготвено нагло и претенциозно изказване. Съдя за предварителната подготовка по скоростта на пускането на позицията.
Просто нямах избор, пише господин Петков. Съжалявам, но това не е вярно. Уважавам поемането на отговорност да свършиш определена работа, но да кажеш, че "оправянето на държавата" трябва да стане днес, защото утре ще е късно, вече ми е доста пресилено.
Да кажеш, че днес България е загубила частица от своя суверенитет, заради това решение, е направо наглост. Това не е правилното поведение към този момент. Когато си допуснал грешка, мъжка постъпка е да го отчетеш и признаеш. Да обясниш, но не и да нападаш.
Не е да искаш КС да направи ново грешно решение, ако това е направено за Пеевски. Можеш да посочиш двоен стандарт, но не и в този тон.
Господин Петков трябва да отговори и на още един много важен въпрос. За къде бърза толкова, че не минава по каналния ред и с политическия си проект. И ако имам възможност - ще му го задам. Независимо кого харесвате е редно да се каже, че всички сме длъжни да се съобразяваме преди всичко с основния закон на България, а не със силните на деня и личните си симпатии. Това е моята принципна позиция!"

Тихомир Чергов

"Когато 2009 народът единодушно избра Бойко, много хора си затвориха очите за това, че е "бивша" мутра и сикаджия, че "успехите" му като кмет на София бяха чист популизъм и реклама, че нямаше необходимите квалификации и образование за такъв пост. Затвориха си очите, защото Бойко беше "с твърда ръка", "решителен", "носеше ред и законност", "щеше да се пребори с корупцията и задкулисието на Тройната коалиция".
Сега отново много хора си затварят очитге за това, че Кирил Петков е системен лъжец и популист, който не зачита закони и правила. Затварят си ги, защото е "ерудиран", "високо образован", "идва от чужбина да ни спаси", "ще се пребори с корупцията и задкулисието на ГЕРБ".
Айде веднъж да се опитваме да предвидим "тренда", а не да ходим след него. За 30 години толкова не се научихме да гледаме фундаменталните поведенчески и личностни характеристики, които най-добре могат да предвидят какво може да очакваме от един бъдещ политик, вместо това все се прехласваме по някакви повърхностни и лесни за актьорска имитация черти ("харизматичен е", "има твърда ръка", "учил е в Харвард", "беше много готин и мъжествен с кожения шлифер на местопрестъплението")."

Емил Соколов

"Нека си припомним какво свърши за три месеца 'канадският гражданин' Кирил Петков като Министър на икономиката:
- Разкри, че ББР е раздала над 1 милиард лева на 8 фирми
- Смени борда на ББР. Членовете на борда вече не получват заплати по 300,000 лева на година
- Въведе механизъм, който не позволява на ББР да раздава заеми по 100 милиона на една фирма. Банката ще помага на малките и средни бизнеси - това, за което беше създадена
- Обяви в парламента, че се очаква ББР да е 250 милиона на загуба и взе мерки да гарантира ликвидността и стабилността на банката
- Направи промени в ръководството на Българската агенция за инвестиции, за да насърчи бързото развитие на българската икономика
- Спря ремонтирането на язовири на цена от 3 до 5 пъти над пазарната
- Започна реформи в Държавна консолидационна компания (ДКК), за да спре източването на държавни пари. На първо време увеличи борда на директорите от 5 на 9, за да противодейства на назначенията на ГЕРБ. Крайната цел е закриване на ДКК и преразпределяне на дружествата към съответните министерства
- Стартира проверка в държавните заводи за оръжия и увеличи финансовия контрол в тях
- Финализира сделка за 140 милиона за построяването на завод за електромобили в Ловеч
- Даде началото на инциатива в резултат на която в България са получени 602 писма от чужди компании, свързани с желание и интерес към инвестиции
- Връчи три сертифика за инвестиции Клас А на стойност 54 милиона само през юли
- Преговаря с компаниите Бош и Шимано за разширяване на производствата им в България
- Постави първите стъпки за създаване на иновационен хъб и борд от най-известните българи в света. В него ще влязат най-успешните българи по света в различни сфери. Например д-р Райна Фичорова от Харвард, икономистът Илиян Михов от INSEAD, имаме световни имена в IT сферата, учени от университета в Стратфорд
Според КС Кирил Петков не е българин, а канадец. Ясно е какво цели да постигне атаката срещу него - да се отрече постигнатото през тези три месеца, което въобще не е малко."

Димитър Аврамов

"Как "продължава промяната" и каква промяна изобщо прави Кирил Петков, ако нарушава конституцията? Че това доказано го могат и ГЕРБ... например чрез опитите през годините да променят закона за специалните разузнавателни средства! Разсъждения по повод решението на Конституцонния съд, публикувани от г-н Петков под плакат с надпис "Аз съм Кирил Петков и не ме е страх", са първо неадекватни и второ нахални! Безумно е твърдението "Днес България загуби частица от своя суверенитет!" България не е изгубила нищо, защото Кирил Петков не разбира Конституцията на страната! Какво значение има дали те е страх, ако си не разбираш? Добре, че г-н Пеков не е електротехник. Представете си, че е беше такъв и е натоварен със задачата да оправи дадена електроинсталация... и в резултат на сходен подход към работата някой го разстресе тока? Кой би бил "виновен" тогава... законодателят ли?"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2005

3

Топалка

28.10 2021 в 05:24

На прав път нарисувани завои. Петков минал направо. ИТН и ДПС видяли и се развикали за големия проблем. Обаче сега всички знаят, че пътя трябва да се рисува на ново.

4036

1

lans link

27.10 2021 в 21:43

добре де, подал април, не е от август, виновен... А какво стана с чекмеджетата, еврата, кюлчетата, записите?!
 
X

Да помогнем на украинските деца!