Разширяват възможностите за прием във ВУЗ и безплатно обучение на кандидати от българската диаспора

Александра Маркарян 19 юли 2023 в 07:00 1776 0

Дипломиране

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

Дипломиране

Разширяване на възможностите за безплатно обучение в български университети на кандидати от българската диаспора и намаляване на изискуемите от кандидатите документи предвиждат промени в две правителствени постановления, които са публикувани за обществено обсъждане преди гласуването им от Министерския съвет.

Промените касаят гражданите с български корени от Албания, Казахстан, Косово, Молдова, Северна Македония, Сърбия и Украйна.

Възможност за кандидатстване и обучение без такси вече ще има не само за кандидат-студентите, но и за кандидат-докторантите.

Промените в ПМС 103/1993 г.

Дава се възможност на гражданите на Албания, Казахстан, Косово, Молдова, Северна Македония, Сърбия и Украйна с българско гражданство или разрешение за постоянно пребиваване у нас да могат да кандидатстват и учат у нас при облекчени условия.

Обхватът се разширява, като освен лица от българска народност се добавят и лица от български произход.

Както и досега, местата за прием по ПМС 103 ще са извън утвърдения план-прием за български граждани, живеещи у нас.

„По този начин се дава възможност на българите от историческата ни диаспора, граждани на държави, признали българското малцинство, които междувременно са придобили и българско гражданство или са получили разрешение за постоянно пребиваване у нас, също да могат да се ползват от утвърдения от Министерския съвет облекчен ред за прием“, се казва в доклада към проектопостановленията.

Отпада изискването за предоставяне на документ, издаден от организация на българска общност в чужбина.

Освобождават се от такси за кандидатстване и обучение всички приети по реда на ПМС 103. Сегашната разпоредба предвижда това само за студентите, а с промените се включват и докторантите.

Промените в ПМС 228/1997 г.

Промени се предлагат и в постановлението за приемане на граждани на Република Северна Македония за студенти в държавните висши училища в България (ПМС № 228/1997 г.) Регламентират се организацията и координацията на приема на студентите и докторантите и се определят и компетентните в тази връзка органи.

Предвижда се за студентите приемането да се извършва чрез конкурс по документи или чрез един или няколко конкурсни изпита в зависимост от специалността, за която кандидатстват, като изпитите се провеждат от МОН, а приемането на докторанти се извършва чрез конкурс по документи.

В предложения държавен план-прием за учебната 2023/2024 г. по ПМС 103/1993 г. се предвижда обучение на 40 докторанти.

Индикативният размер на приходите от такси за обучението им в държавните висши училища е в размер на 52 500 лв. Необходимите средства за издръжка на обучението са в размер приблизително на 270 000 лв. и същите ще бъдат в рамките на утвърдения разходен таван на бюджетните взаимоотношения на държавния бюджет с държавните висши училища за 2024 г. (в размер на 760,9 млн. лв.), става ясно от доклада към проектите за промени в двете постановления.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!