Ранното пенсиониране може да остане само предизборно обещание на БСП

Елица Мартинова Последна промяна на 11 декември 2013 в 16:57 4281 5

Пенсионер. Снимка: БГНЕС

Снимка БГНЕС

Пенсионер. Снимка: БГНЕС

 

Гражданите няма да получат правото да се пенсионират по-рано, както  предвиждаха промените в Кодекса за социално осигуряване, приети от депутатите на първо четене.

Парламентарната социална комисия реши днес, че не подкрепя предложението да се разреши пенсиониране при недостиг на 24 месеца възраст или стаж, но при по-нисък размер на пенсията.

Измененията в Кодекса за социално осигуряване, касаещи ранното пенсиониране, бяха предложени от председателя на БСП Сергей Станишев в края на юни и приети на първо четене на 8 ноември. Това беше и едно от предизборните обещания на левицата.

Въпреки обичайната практика на комисиите да подкрепя измененията на управляващите, днес социалната комисия отхвърли това предложение.

Първоначалният вид на законопроекта предвиждаше гражданите да се пенсионират, ако не им достигат максимум 24 месеца възраст и/или стаж. Предсрочната пенсия щеше да се определя по формулата за нормалната пенсия, като за всеки недостигащ месец намалението щеше да е 0,4%.

При представяне на законопроекта на 8 ноември социалистът Георги Гьоков обясни, че ранното пенсиониране ще спести на държавата разходите за дълготрайно безработни, които често търсят варианти за други социални плащания.

"Това ние наричаме гъвкаво пенсиониране и го намираме за удачна мярка на настоящия момент, още повече, че такава възможност съществува и в някои други държави – членки на Европейския съюз, например Австрия, Белгия, Люксембург и други, в които задължителната държавна пенсионна система позволява на лицата с пълен осигурителен стаж да се пенсионират преди стандартната пенсионна възраст.
Наред с всичко друго аз твърдя, че предложеният законопроект няма да окаже негативни ефекти върху финансовата устойчивост на пенсионната система", каза тогава Георги Гьоков.

Впоследствие обаче социалистите явно са размислили. Самото гласуване в комисията днес премина при неясни условия. Квесторите бяха записали предварително вота на отсъстващи народни представители, а председателят на комисията Корнелия Нинова често настояваше за повторно преброяване на гласовете.

В крайна сметка присъстващите депутати на "Коалиция за България" подкрепиха идеята на лидера си, но всички от ДПС гласуваха с въздържал се, което на практика провали промените. Интересното е, че на първо четене в пленарна зала ранното пенсиониране бе подкрепено от ДПС.

Решаващо ще е гласуването на промените в Кодекса за социално осигуряване на второ четене утре сутринта в пленарна зала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.12 2013 в 08:02

Явно БСП иска да заприлича на ГЕРБ.Да обещава нещо,да не го изпълнява.И да се оправдава с ДПС.А някой запита ли се от тези две партии как преживяват хората в пред пенсионна възраст без работа? Как се търси работа на 60 години ,макар и с две висши образования,като винаги ти отговарят-на нас ни трябват млади хора. Стажът на много хора от нашето поколение е достатъчен и ако не беше тази криза и тази безработица,да не си мислят господа управляващите,че нашето поколение хора безпричинно ще започнат да се пенсионират?Не разбирате ли,господа,че това ваше обещание ако не го изпълните към тези хора, които цял живот са работили честно,учили са и са били почтени в живота си без значение партийната им принадлежност и с това са заслужили спокойни старини, вие ще се превърнете в партии,които няма да имат място сред честния,родолюбив и истински българин.Така,че когато гласувате,гласувайте с мисъл за вашите родители защото и те са част от това поколение.

13.12 2013 в 10:18

ТОВА Е ЕДНА ПРОГРЕСИВНА ПРОМЯНА И КОРЕКТНА ОТ СТРАНА НА ПЕНСИОННТА СИСТЕМА КЪМ ВСИЧКИ ,КОИТО ИМАТ ЗНАЧИТЕЛЕН ПРИНОС В НЕЯ СНАД 34/35 Г.СТАЖ,А СЪЩЕВРЕМЕННО СА ВЕЧЕ С ХРОНИЧНИ ЗДРАВОСЛОВНИ ПРОБЛЕМИ,БЕЗРАБОТНИ И Т.Н.ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЧЕ ТЕ И ЩЕ СИ ПЛАТЯТ ЗА ТАЗИ"ПРИВИЛЕГИЯ" С НАМАЛЕНА ПЕНСИЯ!!!!ТОВА Е ЗАСЛУЖЕНО ПРАВО ИМАЩО ГО И В МНОГО ДРУГИ ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ!!!ПРОБЛЕМ НА СИСТЕМАТА СА ТЕЗИ ,КОИТО НЕ СА РАБОТИЛИ А ПОЛУЧАВАТ ИЛИ ТАКИВА ,КОИТО СА РАБОТИЛИ НАПРИМЕР 20Г ,А ПОЛЗВАТ 30/40Г.ДА СЕ ОТСТРАНЯТ НЕЗАСЛУЖЕНИТЕ ПРИВИЛЕГИИ ОБЛЕЧЕНИ В ЗАКОН,А НЕ ДА СЕ ОТНЕМАНАСРЕЩНА ПРЕСТАЦИЯ НА ОТРАБОТЕНИ И ВНЕСЕНИ ПЕНСИОННИ ОСИГУРОВКИ!ИЗВОД:ДА НЕ СМЕ ЛАРШ КЪММЪРЗЕЛИВИТЕ ,А ДА НАКАЗВАМЕ ТРУДОЛЮБИВИТЕ!!!!

11.12 2013 в 20:49

оставете неизпълнените обещания за след 3 години....и се съсредоточете към тези на ГЕРБ или това е тема без значение

11.12 2013 в 19:43

Нагласен за публиката цирк - уж БСП мнооого държи, но ДПС не дава.... А дали бедният масов ДПС-избирател пак ще реагира първосигнално, или ще види истината за ръководството си?

11.12 2013 в 17:57

Именно! Обещаха и ще изпълнят, дявол го взел! Ето - вижте колко напред са с връщането на пушенето по заведенията! По приоритет се кара :)