Ранното пенсиониране може да остане само предизборно обещание на БСП

Елица Мартинова 11 декември 2013 в 16:57 4708 5

Пенсионер. Снимка: БГНЕС

Снимка БГНЕС

Пенсионер. Снимка: БГНЕС

 

Гражданите няма да получат правото да се пенсионират по-рано, както  предвиждаха промените в Кодекса за социално осигуряване, приети от депутатите на първо четене.

Парламентарната социална комисия реши днес, че не подкрепя предложението да се разреши пенсиониране при недостиг на 24 месеца възраст или стаж, но при по-нисък размер на пенсията.

Измененията в Кодекса за социално осигуряване, касаещи ранното пенсиониране, бяха предложени от председателя на БСП Сергей Станишев в края на юни и приети на първо четене на 8 ноември. Това беше и едно от предизборните обещания на левицата.

Въпреки обичайната практика на комисиите да подкрепя измененията на управляващите, днес социалната комисия отхвърли това предложение.

Първоначалният вид на законопроекта предвиждаше гражданите да се пенсионират, ако не им достигат максимум 24 месеца възраст и/или стаж. Предсрочната пенсия щеше да се определя по формулата за нормалната пенсия, като за всеки недостигащ месец намалението щеше да е 0,4%.

При представяне на законопроекта на 8 ноември социалистът Георги Гьоков обясни, че ранното пенсиониране ще спести на държавата разходите за дълготрайно безработни, които често търсят варианти за други социални плащания.

"Това ние наричаме гъвкаво пенсиониране и го намираме за удачна мярка на настоящия момент, още повече, че такава възможност съществува и в някои други държави – членки на Европейския съюз, например Австрия, Белгия, Люксембург и други, в които задължителната държавна пенсионна система позволява на лицата с пълен осигурителен стаж да се пенсионират преди стандартната пенсионна възраст.
Наред с всичко друго аз твърдя, че предложеният законопроект няма да окаже негативни ефекти върху финансовата устойчивост на пенсионната система", каза тогава Георги Гьоков.

Впоследствие обаче социалистите явно са размислили. Самото гласуване в комисията днес премина при неясни условия. Квесторите бяха записали предварително вота на отсъстващи народни представители, а председателят на комисията Корнелия Нинова често настояваше за повторно преброяване на гласовете.

В крайна сметка присъстващите депутати на "Коалиция за България" подкрепиха идеята на лидера си, но всички от ДПС гласуваха с въздържал се, което на практика провали промените. Интересното е, че на първо четене в пленарна зала ранното пенсиониране бе подкрепено от ДПС.

Решаващо ще е гласуването на промените в Кодекса за социално осигуряване на второ четене утре сутринта в пленарна зала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови