Депутатите отложиха замразяването на пенсионната възраст

Елица Мартинова 12 декември 2013 в 09:40 7915 4

Корнелия Нинова

Снимка БГНЕС

Корнелия Нинова

 

Народното събрание гласува да отложи разглеждането на промените в Кодекса за социално осигуряване, които бяха определени като първа точка за днешния дневен ред.

Измененията бяха отложени по настояване на председателя на социалната комисия Корнелия Нинова. Тя аргументира предложението си с факта, че тези важни промени са били разгледани в комисията снощи и не всички депутати са успели да се запознаят с текстовете и позицията на комисията.

Заседанието вчера премина под голямо напрежение. Още в началото депутатът на ГЕРБ Светлана Ангелова възрази, че получава в последния момент доклада на комисията, който трябва да бъде гласуван. Днес в пленарна зала Корнелия Нинова използва думите й като аргумент, че управляващите искат дадат повече време, в което опозицията да се запознае с измененията.

От ГЕРБ се обявиха категорично "против" отлагането на точката. Според опозицията управляващите бавят разглеждането на промените, защото партиите, подкрепящи правителството, не могат да се разберат помежду си.

Вчера социалната комисия отхвърли предложението за ранното пенсиониране, което бе едно от основните предизборни обещания на БСП. Това стана възможно чрез гласовете на ДПС, които се "въздържаха", макар че на първо четене в пленарна зала подкрепиха промените.

Първоначалният вид на законопроекта щеше да даде възможност на гражданите, на които не им достигат максимум 24 месеца стаж и/или възраст, да могат да се пенсионират по-рано, но с по-ниски пенсии. Предсрочната пенсия щеше да се определя по формулата за нормалната пенсия, като за всеки недостигащ месец намалението щеше да е 0,4%.

Законопроектът регламентира още замразяването на пенсионната възраст за догодина до 60 години и 8 месеца за жените и 63 години и 8 месеца за мъжете, и осигурителен стаж съответно 34 г. и 8 м. за жените и 37 г. и 8 месеца за мъжете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови