Радев за ветото на F-16: Не знаем колко ще струват и кога ще са готови за бой (обновена)

OFFNews 24 юли 2019 в 18:19 4606 8

Румен Радев наложи вчера вето върху Закона за ратификация на договорите със САЩ за нови изтребители F-16. Днес в 18:00 часа той направи изявление, в което да обясни мотивите си за това.

Президентът изтъкна, че решението международните договори да не бъдат направени публично достояние е причина подписването им да бъде забавено, а депутатите да разяснят на обществото какво се казва в тях, да се проведе дебат в НС.

Той изтъкна, че всички подробности трябва да са ясни за гражданите, тъй като предстои страната ни да плати 2,2 милиарда лева без ДДС авансово и да очаква доставка на самолетите най-рано след 4-5 години. При това досега това, което ще получи страната ни, е орязан пакет въоръжение, оборудване и обучение на персонал, което ще ограничи способностите на машините.

Според президента, има заложени скрити разходи за инфраструктура, транспорт, въоръжение, данъци, такси и прочие, които ние тепърва ще плащаме отгоре на 2,2-та милиарда лева без ДДС. Освен това американската страна има право да променя клаузи в договора, без да се допитва до България.

Така страната ни поема задължения за скрити и неясни разходи, които ще се плащат десетилетия наред от нашите правителства. Държавният глава зададе няколко въпроса, на които е абсолютно необходимо да бъде отговорено, преди да ратифицираме договорите:

Кога ще придобием пълния необходим пакет – въоръжение, оборудване, обучение и услуги, които гарантират многофункционалността на самолетите F-16?

Кога ще добием нужното за поддръжката на самолетите, което в противен случай би донесло допълнителни разходи и забавяне в ползването им?

Кога ще имаме нужната инфраструктура, за да ги ползваме?

Кога ще купим следващите 8 самолета?

Кога ескадрилата ще е готова за бой всъщност?

Кога и колко ще платим за всичко това?

Междувременно по-рано днес се разбра, че Комисията по отбрана на НС е отхвърлила ветото на президента с 13 на 7 гласа. ГЕРБ, ДПС и ВМРО отхвърлиха ветото, БСП и Воля го подкрепиха. 

Публикуваме пълното изявление на президента:

Уважаеми сънародници,

Преди броени дни българският парламент ратифицира международните договори за покупка на нови изтребители Ф-16. Това е дългоочаквана и необходима стъпка от модернизацията на Българските военновъздушни сили за отбранителните способности на страната. Но тя не може да става за сметка на интересите на българските граждани и достойнството и суверенитета на България. Затова се възползвах от конституционните си правомощия и наложих вето на закона за ратификация.

Решението на правителството тези международни договори да не стават публично достояние задължава народните представители да информират обществеността за характера на поетите задължения и получените срещу тях отбранителни способности. Задължителен е нов дебат в Народното събрание, който да даде ясен отговор как са защитени българските интереси по отношение на: Цената за придобиване от 2.2 млрд. лева без ДДС при 100% авансово плащане; Срока за доставка на самолетите най-рано след 4-5 години; Орязания пакет въоръжение, оборудване, обучение и услуги, при който самолетът остава с ограничени способности; Скрити и неуточнени разходи, които България ще плаща впоследствие по отношение на инфраструктура, транспорт, въоръжение, оборудване, обучение, услуги, данъци и такси; Промяна на клаузите на договора едностранно от изпълнителя без съгласуване с българската страна по отношение на цени, срокове и обем на доставки и услуги; Неустойки на неизпълнение.

Поемането на задължения, свързани със скрити и неясни разходи, въвлича за десетилетия напред българските правителства в значителни финансови задължения. Освен това - разходите по придобиване, постигнати включително и с емитиране на нов дълг, поставя под въпрос възможностите за навременно осигуряване на липсващите способности.

Държа да подчертая - не конкретният тип самолет сам по себе си, а наличието на реални способности определя авторитета и бъдещето на Българските военновъздушни сили и нашата евроатлантическа принадлежност.

Изграждането на съвременни отбранителни способности изисква всеобхватен подход и дългосрочно планиране, а в случая, при колосални за България разходи, липсва дори дебат по изключително важни въпроси относно националната и колективна сигурност - Кога ще придобием пълния необходим пакет въоръжение, оборудване, обучение и услуги, който гарантира многофункционални способности на самолета; Кога ще придобием способности за пълноценна техническа поддръжка в България, без която ежегодната експлоатация на самолета се оскъпява; Кога ще изградим необходимата сложна инфраструктура; Кога ще закупим следващите 8 самолета; Кога ескадрилата Ф-16 ще придобие оперативна готовност; Кога, как и колко ще платим за всичко това?

Всички тези обстоятелства генерират нестабилност за процеса на модернизацията на Българските военновъздушни сили и излагат на риск модернизацията на Сухопътните войски и Военноморските сили, без която проектът за изтребителя става несъстоятелен.

Поемането на публични разходи, особено в страна с масова бедност и задълбочаващи се социални проблеми, изисква максимална прозрачност и отчетност.

Огромните разходи, които ще бъдат вложени в модернизацията на Въоръжените сили, не са нито на министър-председателя, нито на правителството, а на българските граждани. Затова Народното събрание следва да изпълнява конституционната си роля и да контролира изпълнителната власт, а не да се превръща в неин рупор.

Нека не забравяме, че и правителството, и Народното събрание носят отговорност за действията си изключително и само пред българските граждани. И не някой друг, а българското общество определя тяхната легитимност.

Припомням на народните представители, че са положили клетва във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа. Затова и на българите се дължат ясни, категорични отговори доколко това се изпълнява и какви са реалните последствия от сключените договори.

Очаквам задълбочени дебати в Народното събрание и предприемането на адекватни действия.

Благодаря за вниманието!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13214

7

XR4

24.07 2019 в 23:20

Аре да спреме да си говориме глупости, а! Словаците правиха симулации и се оказа, че Ф-а бие Грипен с 4:1-сиреч един еФ е ЧЕТИРИ пъти по-на далавера(комплексно) от един Грипен...та аре стига за цената(за особено тъпите ще обясня и в картинки, ако е нужно)! Това едно...
Второ-какъв точно стратегически съюзник са ни .....швеците? Та те дори не са в НАТО! Толкова ли не вдявате...или толкова ви плащат?
Трето-парите! Ах парите! Путин вече го изяде(с Южен Поток) и човека си го каза в прав текст-от тук нататък първо плащате, после получавате.Москва(вече) не вярва на сълзи! Юрокоптър също го изяде...с три хелита.Единствено Росатом си взеха парите(след тежки дела) и то не всичките пари и то бяха на косъм.Не са ни виновни хората.Ние сме си за е..не-фурнаджийски лопати-днеска едно, утре друго.Да ама янките не са правени в г.з и ние не сме първите мизерници с които си имат работа...
Сотка, колкото и да ти е тъжно ЩЕ ГИ КУПИМ.

4245

5

rrr11

24.07 2019 в 21:05

Toзи го играе загрижен за бедните хора, а в същото време жена му си купува рокли за по 12хил лв.

6006

4

misletebe

24.07 2019 в 18:59

Той затова и президента сега се фокусира върху детайлите в атаката си. Като искат да даваме майка си и баща си за самолети, и да чакат 5 години, поне да изпипат нещата, да купят ракети, поддръжка и т.н.

6006

3

misletebe

24.07 2019 в 18:57

безпартийна, права си, че като са некадърници, могат (и най-вероятно ще) да подпишат глупав договор с всеки, но:
1. По-различното щеше да е, че самолетите се получават сега, плащането после, по-евтини са, нямат мито и т.н.
2. Напълно са съвместими, според независими международни експерти, и са на въоражение в много натовски държави. БГ пресата е на Пеевски, така че на нищо от нея не трябва да се вярва.

Иначе естествено, че нещо, което е два пъти по-скъпо сигурно е и по-хубаво. Дяволът е в детайлите.

805

2

order

24.07 2019 в 18:55

Ами ГРИПЕНА е съвместим с НАТО, грипените ще са значително по евтини и ще бъдат десет на брой, щяха да се плащат разсрочено ... като цената влизаше в рамките на плануваното цена от НС.

11671

1

безпартийна

24.07 2019 в 18:36

Какво по-различно щеше да се случи, ако купувахме Грипен-ите? И имат ли те съвместимост с НАТО-вското въоръжение?